Politika 19.11.2020.

Met Fild: Dejton temelj, ne i plafon

ČITANJE: 2 minute

Britanski ambasador u Sarajevu Met Fild povodom predstojeće godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je na svom blogu napisao da ga samo ime “Dejton” asocira podjednako na mir i na podjele, da je sporazum imao ogroman uticaj na oblikovanje Bosne i Hercegovine, a danas na ponašanje u državi.

Smatra da su Bosni i Hercegovini potrebni mnogi i veliki koraci ako želi u Evropsku uniju.

Ovog 21. novembra je 25. godišnjica sporazuma dogovorenog u Dejtonu, koji je zatim potpisan 14. decembra u Parizu, a Fild se pita kako obilježiti taj dan i kako posmatrati sam Dejton.

Fild kaže da je važno naglasiti izvornu namjeru Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je prekid sukoba i početak izgradnje mira, ali i da, kako kaže, mi moramo sami nastaviti dalje.

Citirajući nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, koji je rekao da je “Dejton temelj, ne i plafon”, Fild kaže da je taj dokument temelj koji se, kao i svaki drugi, mora nadogradjivati, kao i da on sam sadrži “mehanizme za ažuriranje”.

– Dejton nije uklesan u kamenu – izričit je Fild, koji smatra da oni koji se pozivaju na “originalni Dejton” ili se pozivaju na isključivo pravo da tumače “duh Dejtona” time ignorišu teško stečeni napredak od tada.

Nabrajajući konkretne korake za koje treba preduzeti za bolju budućost BiH, Fild, između ostalog, govori i potrebi promene Ustava, prenosi Blic.

Promjena Ustava ove zemlje, prema njegovim riječima, djeluje kao veliki i težak korak, posebno ako će se to raditi putem demokratskih institucija, a ne nametanjem spolja. Ustav, ističe, treba da bude živi dokument i svaka zemlja koja se pridružuje EU mora da inkorporira izmjene.

Taj proces, smatra Fild, treba da se zasniva na konsenzusu, kompromisu i iznad svega, dugoročnom interesu građana BiH.

Treba, navodi, proces donošenja odluka u BiH učiniti još funkcionalnijim, spremnijim za preuzimanje odgovornosti članstva u EU, NATO-u ili drugim telima i savezima.

Fild se u svom blogu osvrnuo i na ulogu visokog predstavnika, rekavši da će ona u BiH prestati da postoji kada bude ostvaren potreban napredak.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: Metju Fild