Vijesti 03.01.2023.

Meteorolog otkrio kada dolazi “prava zima”

ČITANJE: 2 minute

U Bosni i Hercegovini u decembru su oboreni svi temperaturni rekordi, kazao je za N1 meteorolog Igor Kovačić.

Takođe, Kovačić je govorio i o dugoročnoj prognozi navodeći da iza 10. januara možemo očekivati vrijeme prikladno zimskim mjesecima.

Prvo je Kovačić, koji je ujedno i portparol Svjetske meteorološke organiozacije za Bosnu i Hercegovinu i zamjenik direktora Republičkog hidrometrorološkog zavoda Republike Srpske, predstavio podatke za decembar koji je oborio sve dosadašnje temperaturne rekorde.

“Posljednji dan decembra 2022. godine u Bosni i Hercegovini Banjaluka bila najtoplija sa 20,4 a ta temperatura čak od 1961. godine nije prevaziđena i to je što se tiče BiH bile maksimalne temperature kada je riječ o decembru”, kazao je Kovačić.

Kada možemo očekivati snijeg?

Ljubitelji snijega i zimskih sportova i ugođaja još malo će pričekati na vrijeme koje je prikladno za januar.

“Što se tiče kratkoročnih prognoza za ovih desetak dana oni govore o natprosječno visokim temperaturama s tim što će oni zbog zonalnog strujanja i povremenog stizanja svježeg vazduha, ali ne i hladnog ta temperatura opadati, ali će i dalje biti iznad 10 stepeni, što je neoubičajeno za januar i ostajemo i dalje bez snježnog pokrivača. Neku značajniju promjenu očekujemo oko 10. januar. Trebalo bi doći do prolaznog zahlađenja i mogući snijeg na planinama”, naveo je Kovačić.

Svi oni koji vole boraviti na planinama očekuju pahulje snijega, a Kovačić kaže da su prognoze neprecizne koliko bi moglo napadati snijega.

“Na istoku se može očekivati da snijega bude 10. i da će temperature pasti ispod nule. Šarolike prognoze govore da će biti od nekoliko do 20 cm. Modeli pokazuju nepreciznost”, istakao je Kovačić.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, Kovačić kaže da ih i te kako moramo biti svjesni i da život već moramo njima prilagođavati.

Oznake: snijeg, Vrijeme, zima