Svijet 20.12.2022.

Meteorolozi: 2023. bi mogla biti jedna od najtoplijih godina u istoriji mjerenja

ČITANJE: 1 minuta

Meteorolozi iz britanskog državne Meteorološke kancelarije predviđaju da će 2023. biti 10. uzastopna godina u kojoj će globalne temperature biti najmanje 1 Celzijusov stepen iznad onih prije nego što su ljudi pokrenuli klimatske promjene.

To znači da bi 2023. mogla biti jedna od najtoplijih godina otkako postoje službena mjerenja. Godina 2016. je trenutno najtoplija godina, prema zapisima koji datiraju iz 1850. godine. Tada je na Pacifiku zabilježen klimatski obrazac El Nino, koji, uz trendove globalnog zatopljenja, povećava globalne temperature, piše Independent, prenosi Index.

Profesor Adam Scalfe, voditelj dugoročnih predviđanja u Britanskoj meteorološkoj kancelariji, kaže da iduća godina možda neće biti rekordna po pitanju temperature, ali da će biti značajna zbog povećanja temperature usljed povećanja globalnih emisija stakleničkih gasova.

“Globalna temperatura 2023. biće toplija nego 2022”

Dr Nick Dunstone iz Meteorološke kancelarije, koji je vodio prognozu globalne temperature za 2023, kaže da je na globalnu temperature u posljednje tri godine dugotrajno uticao El Nino.

“El Nino ima privremeni učinak hlađenja na globalnu prosječnu temperaturu. Ali, za sljedeću godinu naš klimatski model ukazuje na kraj tri uzastopne godine s El Ninom i na povratak relativno toplijih uslova u dijelovima tropskog Pacifika. Ova promjena će vjerovatno dovesti do toga da globalna temperatura iduće godine bude toplija nego 2022”, rekao je Dunstone, piše Independent.

Britanska meteorološka kancelarija prognozira globalnu prosječnu temperaturu između 1,08 i 1,32 Celzijusova stepena, sa središnjom procjenom od 1,2 stepena iznad onoga što je bilo u drugoj polovini 19. vijeka.

Prošle godine su britanski meteorolozi predvidjeli da će globalna temperatura 2022. biti između 0,97 i 1,21 Celzijusov stepen iznad predindustrijskih nivoa, sa središnjom procjenom od 1,09 Celzijusovih stepeni.

Podaci za 2022. do oktobra pokazuju da je temperatura oko 1,16 Celzijusovih stepeni iznad predindustrijskog nivoa.