Vijesti 29.02.2024.

Meteorolozi najavili: Prvih sedam dana marta neće biti u skladu s kalendarom

ČITANJE: 1 minuta

Protekli februar i klimatološka zima su u većini područja Bosne i Hercegovine bili najtopliji od početka službenih mjerenja. Ni prvih sedam dana marta po pitanju temperature vazduha neće biti u skladu s kalendarom, navedeno je u vremenskoj prognozi FHMZ BiH.

Tople vazdušne mase sa sjevera Afrike i dalje će uslovljavati nestabilno, ali i dalje natprosječno toplo vrijeme. Nebo će biti uglavnom prekriveno oblacima, koji će usloviti kišu ili kraći lokalni pljusak. Više kiše očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje.

Minimalne temperature vazduha variraće između 4°C i 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 11°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10°C i 16°C, na jugu zemlje do 18°C.

Od četvrtka, 7. marta, prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. Više sunčanih sati izgledno je na jugu zemlje. Temperature vazduha će biti u laganom padu, ali i dalje više od prosjeka.

Jutarnji mrazevi mogući su samo u višim područjima i u kotlinama centralne Bosne. Pred  kraj prognoznog perioda (od 12. marta) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima moguće je novo naoblačenje s kišom. Pojava snijega na visokim planinama nije isključena.

Jutarnja temperatura između -1°C i 4°C u Bosni, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 4°C do 10°C, u Hercegovini do 12°C.