Svijet 18.10.2022.

Meteorolozi napravili veliku prognozu za Evropu, evo kakva zima čeka Balkan

ČITANJE: 5 minuta

Fenomen trostruke La Ninje dogodio se samo tri puta, a i ove zime će

Do zvaničnog početka zime ostalo je nešto više od dva mjeseca, a ekipa meteorologa “Akju vedera” napravila je veliku prognozu za evropski kontinent, prenosi B92.

Zima će, kako najavljuju, po svemu sudeći biti tipična u južnim dijelovima Evrope, uključujući Balkan, dok će idući sjevernije, padavina biti mnogo manje sa temperaturama većim od prosjeka.

Tokom La Ninje neuobičajeno niske temperature okeana šire se ekvatorijalnim dijelom Pacifika, što zauzvrat stvara sistem povratnih informacija između okeana i atmosfere koji može da utiče na vremenske uslove širom svijeta – posebno na zimsku temperaturu i snijeg.

La Ninja i njen uticaj na Evropu

Klimatolozi kažu da La Ninja još uvijek jača i predviđa se da će tako nastaviti tokom preostalog dijela jeseni i zimskih mjeseci.

“Očekuje se da će La Ninja dostići vrhunac u novembru”, rekao je vodeći međunarodni meteorolog “Akju vedera” Džejson Nikols, dodajući da bi južna oscilacija El Ninja trebalo da se vrati u neutralnu fazu u januaru.

Uprkos toj promjeni tokom drugog dijela sezone, atmosferski uslovi bi trebalo da ostanu slični La Ninji tokom cijele zime zbog odstupanja između klimatskog fenomena i promijenjenih vremenskih uslova.

Šta to znači za zimsku prognozu za 2022/2023. širom Evrope?

Budući da je ovo treća uzastopna zima pod uticajem La Ninje, ova sezona može donijeti pregršt sličnosti s prošlogodišnjim zimskim vremenom. Međutim, prognostičari “Akju vedera” kažu da ova godina sadrži rijedak dio slagalice kojeg posljednjih godina nije bilo.

“Trostruka La Ninja dogodila se samo tri puta od početka vođenja evidencije, a posljednja je bila početkom vijeka, od 1998. do 2001”, objasnio je viši meteorolog “Akju vedera” Alen Repert. Osvrćući se na nekoliko situacija u novijoj istoriji kada su bile tri zime La Ninje zaredom, prognostičari mogu da analiziraju te jedinstvene godine i upotrijebe ih za prognoziranje šta bi ova zima mogla da donese.

Koliko će biti hladno ove sezone i koja područja mogu da očekuju olujne uslove?

Meteorolozi “Akju vedera” odgovaraju na to u analizi po regionima.

Južna Evropa i Balkan na udaru jakih oluja

Prognostičari kažu da postoje naznake da će opšta oluja ove zime često ciljati južnu Evropu. Lokacije širom Portugalije, Španije, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće izglede za češću pojavu dana s kišom i vjetrom nego drugi dijelovi kontinenta. Na neki način, stanovnici od Pirinejskog poluostrva do jugoistočne Evrope mogli su da vide nešto slično u prethodne dvije godine.

To bi moglo da znači povećan rizik od jake kiše, posebno u jugoistočnoj Francuskoj, sjevernoj centralnoj Italiji i zapadnom Balkanu. Oni koji žive u gradovima poput Venecije u Italiji trebalo bi pomno da prate sve oluje u tom području zbog ranjivosti lokacije na poplave. Dominantan južni trag oluje širom Evrope takođe nosi potencijal za više snežnih padavina duž južnih padina Alpa.

Oluje su poznate po tome što donose štetne vjetrove, jake kiše i obilan snijeg na višim terenima. Prošle godine mnogi od navedenih olujnih dana u Španiji i Portugaliji uslijedili su kasnije, čak u proljeće. Međutim, brojni udari oluje Blas osjetili su se tokom prve polovine novembra u dijelovima istočne Španije i južne Francuske.

Snežne padavine

Planinska područja koja bi ove zime mogla da imaju više snježnih padavina na Pirinejskom poluostrvu uključuju Kantabrijske planine, Centralni planinski masiv i Pirineje. Nadolazeći obrazac mogao bi da dovede do idealnih razdoblja za skijališta i odredišta za zimski odmor.

Međutim, i u područjima s nižom nadmorskom visinom takođe su moguće normalne i malo natprosječne količine snijega kako temperature budu padale tokom zime. Prognostičari smatraju da će, bez obzira na najavljene padavine, posljedice predstojeće ljetne suše ostati “nezaliječene”.

Temperature će ove zime vjerovatno biti blizu normale do malo iznad normale širom južne Evrope. Međutim, razdoblja nestabilnog vremena mogu biti popraćena razdobljima hladnijeg vremena.

Ostatak Evrope sa suvim vremenom

Ove zime u Velikoj Britaniji i Irskoj predviđaju se temperature uglavnom blizu normale, s talasima hladnoće koji se mogu podudarati s razdobljima snježnog vremena. A za razliku od nestabilnog vremena predviđenog za zemlje južne Evrope, lokacije poput sjeverne Francuske, Beneluksa, Njemačke i dijelova Poljske mogle bi da imaju znatno suvlje vrijeme.

Uz olujni trend u regijama na jugu, mnoge će se lokacije širom sjeverne i centralne Evrope suočiti sa rizikom da ostanu bez obilnih zimskim padavina što se može odraziti na poljoprivrednu proizvodnju tokom 2023. godine.

Ovim će područjem dominirati prosječne ili temperature nešto niže ispod prosjeka.

Uz manje snijega za sjevernu i srednju Evropu raste rizik od hladnog vremena koji smanjuje šanse da zimski usjevi prežive do žetve. Ako na tlo padne minimalna količina snijega i nastupi hladnoća, ozimi usjevi poput žitarica neće imati dovoljno zaštite od prodora hladnog vazduha.

Meteorolozi “Aku vedera” predviđaju zimu topliju od prosjeka u sjeveroistočnoj Evropi i Skandinaviji. Povremeno će biti razdoblja nestabilnog i prohladnog vremena, ali brojni atmosferski uslovi upućuju na to da će temperature u cijeloj regiji biti više, a očekuje se i manje snježnih dana u odnosu na tipične godine.

Ostaje mogućnost da se oluje prošire, s potencijalom da isprva zahvate sjever Velike Britanije, a zatim donesu zimske padavine zapadnim i južnim dijelovima Norveške.