Vijesti 30.11.2022.

Meteorolozi objavili kakva nas zima očekuje

ČITANJE: 2 minute

Nestabilno vrijeme s padavinama zadržaće se do kraja ove radne sedmice, prognoza je Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Za dane vikenda, kako se navodi u prognozi, preovladavaće stabilno vrijeme, bez padavina. Temperature vazduha biće primjerene za ovo doba godine. U Bosni su u jutarnjim satima mogući slabi mrazevi, naručito na višim područjima.

Minimalne jutarnje temperature variraće od -3°C do 3°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 6°C. Najviše dnevne temperature između 2°C i 8°C, na jugu zemlje do 12 stepeni.

U periodu od 5. decembra do kraja prognoznog perioda, prema trenutnim prognostičkim materijalima, prognozira se nestabilno vrijeme pretežno s kišom. Izgledi za snijeg su mali uključujući i planinska područja. Temperature vazduha veće u odnosu na dane pred nama.

Jutarnje temperature variraće u rasponu između 4°C i 10°C u Bosni do 13°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 9°C i 14°C u Bosni do 16°C u Hercegovini.

Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebalo bi da budu nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored padavina tokom zime biće neujednačen, navode iz FHMZ BiH u novoj sezonskoj prognozi.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena ona bez padavina, kao i kraći period s većom količinom padavina. Meteorolozi napominju da se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine.

“Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature vazduha, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve”, pojašnjavaju.

Prema dostupnim prognostičkim modelima, na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebalo bi da budu nešto ispod višegodišneg prosjeka.

“Raspored padavina tokom zime biće neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina, ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Napominjemo da se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine”, dodali su.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature vazduha, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve, navodi se u sezonskoj prognozi FHMZ-a.

(N.M.)