Vijesti 08.05.2019.

METEOROLOZI UVJERENI: Od nedjelje do srijede velike količine kiše na sjeveru RS

ČITANJE: 1 minuta

Obilne padavine koje nam predstoje od nedjelje do srijede na sjeveru Republike Srpske uz rijeku Savu, premašiće količinu i od 200 litara po kvadratnom metru dnevno.

Kako su za SrpskaCafe potvrdili u Republičkom hidormeteorološkom zavodu Republike Srpske, ovolika količina kiše može biti prilično opasna za područja u kojima su padavine izazivale poplave, zbog čega građani i nadležne institucije trebaju biti na oprezu.

Međutim, za sada ova količina kiše i dalje ne predstavlja opasnost sa kakvom smo se suočili prije pet godina.

Kako je rekao dežurni hidrometeorolog Draško Rudan, kiša će od subote naveče padati na sjeveru od Novog Grada, uz rijeku Savu, pa sve do Bijeljine, da bi se sa početnih 50-ak litara po kvadratnom metru, pojačavala i na preko 200 litara u jednom danu.

– To može biti opasno, ali sačekajmo ovih nekoliko dana da vidimo da li će nas poslužiti vrijeme i da li će biti dovoljno suvih perioda kako bi se zemlja pripremila na tolike padavine. Očekujemo da će u ponedjeljak i utorak biti veoma loše vrijeme i da će tada pasti najviše kiše. Vodostaji rijeka su već visoki, ali to će dovesti do novog rasta – kaže Rudan za naš portal.

On je dodao da se poboljšanje vremena može očekivati iza 16. maja.

Takođe, kiša će ovih dana padati i na ostalim područjima BiH, ali ne očekuje se da će biti velike količine.

(Srpska Cafe)