Politika 09.04.2021.

Metju Fild: Bosni i Hercegovini potrebna koordinacija na svim nivoima

ČITANJE: 2 minute

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild, rekao je da postoji optimizam za napredak Bosne i Hercegovine, ali da je činjenica da se zemlja nalazi u izazovu nabavke vakcina i borbe protiv kovid-19.

Optimističan jesam, ali nisam zadovoljan. Mislim da Bosna i Hercegovina može i mora puno bolje, kada je riječ o nabavci vakcina – kazao je Fild.

On se osvrnuo na proteste u Sarajevu koji su bili usmjereni protiv dva nivoa vlasti, državne i entitetske u Federaciji BiH, kada su nezadovoljni građani zbog vakcina koje nisu nabavljene zatražili ostavke odgovornih za ovakvu situaciju.

– Što se tiče protesta u Sarajevu ja ću uvijek podržavati pravo građana, da zahtijevaju i da imaju pravo da zahtijevaju više od svojih izabranika u vlasti. Ako građani smatraju da političari ne zastupaju interese naroda, onda se taj glas treba čuti i vlade trebaju imati odgovornost prema narodu i niko ne smije i ne može biti iznad zakona – poručio je Fild gostujući na N1.

On je istakao da smo svjedoci porasta broja zaraženih i umrlih od posljedica kovid-19 u BiH, zbog čega ističe da razumije frustracije građana koji, kako navodi, još nemaju vremenske naznake kada bi vakcine trebale da stignu. Fild smatra da je odgovor BiH vlasti mogao biti bolje koordininisan, u smislu nabavke vakcina, ali i podrške privrednim subjektima. Ističe da je u Bosni i Hercegovini potrebna koordinacija na svim nivoima, te dodaje da vakcine i ako budu nabavljene, neće riješiti problem preko noći.

– Čak i u Velikoj Britaniji gdje vakcinacija dobro ide, snažna ograničenja su još na snazi. Mi smo generalno zagovornici globalnog pristupa vakcinama, što se nadamo da će pomoći i Bosni i Hercegovini. “Astra Zeneka” vakcine su bezprofitne i proizvode se, ali treba vremena za to – kazao je Fild.

Dodao je da se Velika Britanija na samom početku pandemije obavezala na razvoj vakcina.

(E.M)

Oznake: Metju Fild