Vijesti 19.02.2016.

Mezijer: Odgovorićemo ako nas opteretite migrantima

ČITANJE: 1 minuta
tomas-mezijer
Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer upozorio je danas ostale članice EU da ne preduzimaju individualne mjere protiv talasa migranata koje bi preopteretile Njemačku i zaprijetio preduzimanjem akcije ako se to desi.

Njemačka je primila 1,1 miliona migranata prošle godine, a njene regionalne vlasti sve teže zbrinjavaju novopridošle ljude.

– I dalje ćemo se boriti za evropski način rješavanja krize sve dok postoji šansa da ćemo postići uspjeh i smanjiti broj izbjeglica- rekao je Mezijer u obraćanju donjem domu parlamenta.

On je dodao da će biti posljedica ukoliko “neke zemlje jednostrano pokušaju da prebace ovaj kolektivni problem na teret Njemačkoj”.

– To bi bilo neprihvatljivo i ne bi prošlo bez dugoročnih posljedica sa naše strane- naglasio je njemački ministar unutrašnjih poslova.

On je dodao da će Njemačka biti oštrija prema migrantima koji po dolasku kažu da bježe od rata ili progona, ali su, u stvari, došli iz drugih razloga ili pokušavaju da produže svoj boravak davanjem lažnih izjava.

Mezijer je rekao da je Njemačkoj u interesu da se Šengenska zona očuva što je duže moguće.

Rezultati nove ankete pokazuju da 58 odsto Nijemaca podržava uvođenje graničnih kontrola kako bi se spriječio prolazak migranata, čak i ako to izazove probleme prilikom putovanja ili transportovanja robe po Evropi.

(Agencije)