Biznis 07.12.2018.

„MG Mind“ postao najveći akcionar Nove banke

ČITANJE: 2 minute

Kupovinom akcija Nove banke u protekla tri dana „MG Mind“ je postao najveći pojedinačni akcionar banke. Nakon što je prvobitno kupio 7,5 odsto akcija banke, sa novih 0,7 odsto, koje je kupio danas, postao je akcionar sa najvećim udjelom.

 

Međutim, nakon što je danas kupio još 1.079.923 akcija koje je platio 755.946 KM, “MG Mind” je postao vodeći akcionar.

Među deset najvećih akcionara više nije preduzeće “Financ” koje je svoj udio u srijedu prodalo“ MG Mindu”.

Vlasnik ovog preduzeća Jelenko Lolić potvrdio je danas za CAPITAL da je prodao svoj udio u banci navodeći kao razlog „neke druge poslove“.

„Zadovoljan sam i ponuđenom cijenom, ali sam to uradio, prije svega, zbog nekih drugih svojih poslova. Akcije smo prodali u srijedu“, kazao je on.

CAPITAL je juče prvi objavio da je kompanija „MG Mind“, u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje, kupila akcije Nove banke za 2,9 miliona KM i da će u narednim danima kroz još nekoliko milionskih transakcija postati najveći pojedinačni akcionar banke.

Blok poslom na Banjalučkoj berzi „MG Mind“ je u srijedu kupio 4.151.303 akcije po cijeni od 0,7 KM po akciji, da bi juče kroz još dva blok posla kupio akcije za 3,99 miliona KM.

„MG Mind“ bi u narednim danima trebalo da postane vlasnik od 15 do 20 odsto kapitala banke, što će ga koštati od 15 do 20 miliona KM.

Milanović će kupiti maksimalno 10 odsto, a potom sačekati saglasnost Agencije za bankarstvo Republike Srpske za dalje preuzimanje, za šta je već podnio zahtjev.

Firma „Financ“, koja je imala tri odsto udjela u Novoj banci, prva je od svih akcionara banke prodala svoje akcije „MG Mindu“  za 2,9 miliona KM.

Pored te firme, akcije „MG Mindu“ su odlučili prodati, između ostalog, i bivši direktor Nove banke Milan Radović koji ima 7,9 odsto akcija banke, „Interpromet“ Novi Grad Dragana Pilipovića u čijem vlasništvu je 6,2 odsto, porodica Avlijaš koja ima 3,2 odsto akcija i „Euroline“ sa 2,5 odsto akcija banke.

(Capital)