Svijet 05.03.2023.

Micotakis se izvinio porodicama žrtava: Ne kriti se iza ljudske greške

ČITANJE: 1 minuta

Grčki premijer Kirijakos Micotakis uputio je izvinjenje porodicama žrtava željezničke nesreće u kojoj je poginulo 57 ljudi.

“Kao premijer dugujem svima, a posebno rodbini žrtava, (da tražim) izvinjenje”, napisao je Micotakis u poruci Grcima objavljenoj na Fejsbuku.

On je dodao da u nije moguće da u Grčkoj 2023. godine na istoj pruzi dva voza idu u suprotnom smjeru i da niko to ne primijeti.

“Ne možemo, nećemo i ne smijemo da se krijemo iza ljudske greške koja se pripisuje šefu stanice”, insistirao je lider konzervativaca.

Premijer se obratio u nedjelju ujutru, kada su u Solunu, drugom po veličini gradu u zemlji gdje su živjele mnoge žrtve željezničke nesreće, Molotovljevi kokteli bačeni na pripadnike policijskih jedinica za suzbijanje demonstracija, javila je grčka agencija ANA.

Direktor stanice u Larisi, grada najbližeg mjestu sudara putničkog voza Atina – Solun i teretnog voza, priznao je svoju odgovornost za katastrofu.

Ovaj 59-godišnji muškarac, koga mediji predstavljaju kao neiskusnog i kratko na funkciji, danas će izaći pred sud zbog moguće optužbe za “ubistvo iz nehata”.

Grci, bijesni zbog tragične željezničke nesreće, planirali su za danas nov protest ispred parlamenta u centru Atine.

Na demonstracijama koje su istim povodom održane u Atini i Solunu posljednjih dana bilo je sukoba policije i demonstranata.

(Agencije)