Politika 26.04.2016.

Mihajilica: Vlada najodgovornija za postojeće stanje u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta
milanko-mihajlica
Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da bi uz predstojeće lokalne izbore u Republici Srpskoj trebalo raspisati predsjedničke i parlamentarne izbore da bi, kako kaže, bila riješena agonija ekonomskih i socijalnih problema.

Mihajilica je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je “Vlada Republike Srpske najodgovornija za postojeće stanje u Srpskoj” i pozvao građane Srpske da svoje nezadovoljstvo iskažu na protestima opzicije u maju.

Prema njegovom mišljenju, opasno je i politički neodgovorno od predstavnika vladajućih stranaka da isti dan i na istom mjestu održe kontraproteste, jer to može dodatno da destabilizuje Republiku Srpsku sa velikim bezbjednosnim rizicima.

On je rekao da Savez za promjene radi na tome da protesti opozicije budu mirni, demokratski i masovni i pozvao vladajuće stranke da odustanu od kontraprotesta, jer će, kako kaže, odgovornost za incidente koji mogu da proisteknu iz kontraprotesta isključivo snositi vlasti Srpske.

Komentarišući odluku Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja danas nije podržala Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, Mihajlica je rekao da sve članice Saveza za promjene ostaju pri stavu Narodne skupštine Republike Srpske da Srpska treba da slavi 9. januar – Dan Republike.

“Naš stav je da u Ustavnom sudu BiH ne treba da ostanu stranci i da se odluke donose preglasavanjem i ostajemo apsolutno pri tome da je 9. januar – Dan Republike koji Srpska treba da proslavlja”, istakao je Mihajlica.

On je dodao da se predstavnici opozicija neće odazvati na eventualni ponovni poziv za sastanak kod predsjednika Republike Srpske u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske zbog nazivanja opozicije “izdajnicima i drugim pogrdnim imenima”.

(Agencije)