Politika 11.12.2022.

Mihajlica: Nejasno zašto Vlada RS nije u pomoć za sanaciju štete uvrstila i Novi Grad

ČITANJE: 1 minuta

Pomoć Prijedoru i Кozarskoj Dubici za sanaciju nastalih šteta od poplava, koju je odobrila Vlada Republike Srpske je jedan od rijetkih konkretnih učinjenih koraka, ali ostaje nejasno zašto je iz odluke izostavljen Novi Grad u kojem su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava – pita Milanko Mihajilica, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Mihajilica kaže da se, nažalost, uvijek bavimo posljedicama i sanacijom, a ne prevencijom, odnosno da nema sistemskih mjera za zaštitu od poplava:

– Očigledno je da ni katastrofalne poplave koje su nas zadesile 2014. godine nisu bile lekcija, pa iz godine u godinu slušamo obećanja da će biti uložena sredstva za odbranu od poplava, ali sve ostaje na obećanjima. Za projekat odbrane od poplava u Prijedoru Milorad Dodik je prošle godine obećao potrebnih 15 miliona КM, nakon što su isto više puta obećavali Željka Cvijanović i Radovan Višković, ali to nije realizovano. Tih 15 miliona КM je npr. samo dio budžeta od 56 miliona koje je Dodik sebi obezbijedio, a time bi se štitili imovina i životi ljudi. Dočekali smo još jednu sezonu poplava nezaštićeni, lokalne vlasti u Prijedoru, Novom Gradu, Кozarskoj Dubici i Кostajnici spavaju zimskim snom, izdajući samo saopštenja, a narodu ostaje samo da gleda u nebo i da se moli Bogu – poručio je Mihajilica.