Sport 11.07.2016.

Mihajlo Čeprkalo: Ne želim da budem samo epizodista na Olimpijadi

ČITANJE: 3 minute

Mnogi sportisti nikada ne izbore učešće na Olimpijskim igrama i tako ne ispune najveći san, a mladi Banjalučanin Mihajlo Čeprkalo to je uspio sa svega 17 godina, pa će tako BiH imati tačno deset predstavnika na Igrama u Rio de Žaneiru, koje počinju 5. avgusta.

Plivač “22. aprila” iz Banjaluke do B norme za OI stigao je još prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Kazanju, kada je dionicu od 1.500 metara slobodnim stilom isplivao za 15.26,22 minuta. Da mu je to dovoljno da otputuje u Rio, potvrđeno mu je u petak.

– Iščekivao sam poziv već duže vrijeme, potajno sam se nadao. Spremao smo se kao da ću ići, a kada smo dobio zvanični i-mejl, nisam mogao da vjerujem, jer je to ostvarenje sna. Utisci su uradili svoje, prvih nekoliko sati nisam bio svjestan svega. Sam odlazak na OI je nešto što svaki malo ozbiljniji sportista želi. Emocije su stvarno bile ogromne, a stizale su čestitke od porodice, prijatelja i svih ostalih koji su saznali da idem u Rio – kazao je Čeprkalo.

Kako je rekao, nije ni sanjao da će ovako mlad uspjeti da izbori učešće na najznačajnijem sportskom takmičenju na svijetu.

– Kao i svi drugovi, uvijek sam priželjkivao da ću otići na Igre, a prvi put sam malo ozbiljnije počeo razmišljati o tome prošle godine u Kazanju. Tada sam već vidio da je to ozbiljnije vrijeme koje me može odvesti u Rio – dodao je Čeprkalo.

Njegova trka u Brazilu na programu je 12. avgusta, a on obećava da će pokušati popraviti svoje vrijeme i da će pokušati doći do što boljeg rezultata.

– Ovo će biti najveći mogući motiv za dalji rad i ono što će mi davati snagu da nastavim dalje. Tamo ću pokušati da dam sve od sebe i da napravim što bolji rezultat. Nadam se da ću još više popraviti svoje vrijeme i da će to biti dovoljno za dobar rezultat. Ne želim da se zadovoljim samo učešćem i vjerujem da neću biti epizodista – istakao je mladi plivač.

Vrlo bitna stvar je da će u Brazil sa njim putovati i trener Goran Grahovac, koji mu je sve godine treniranja bio veliki oslonac.

– Prisustvo trenera će biti od ogromnog značaja, pošto sa njim radim 12 godina. Njegova podrška tamo će mi mnogo značiti. Zahvaljujem njemu i fizioterapeutu Miodragu Ranđeloviću, kao i porodici i prijateljima, koji su bili uz mene svih ovih godina – zaključio je Čeprkalo.

Pripreme u Turskoj

Iako doskora nije znao da li će ići na Igre, Mihajlo Čeprkalo ništa nije prepuštao slučaju, već se žestoko spremao. Tako će biti i do polaska u Rio 30. avgusta.

– Od početka godine se spremam kao da idem. Bio sam u Turskoj u januaru, pa onda tri sedmice narednog mjeseca u Španiji na visinskim pripremama. Radi se punom parom. Vjerovatno u četvrtak idem u Tursku na pripreme i biću tamo do 26, onda imam sastanak u Olimpijskom komitetu BiH – rekao je Čeprkalo.

(Glas Srpske)