Sport 07.12.2016.

Mihajlo Čeprkalo obilježio plivačku sezonu u Srpskoj: Rio začinio najbolju godinu u karijeri

ČITANJE: 2 minute

Izboren nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, zapaženi rezultati na domaćim i inostranim takmičenjima, kao i mnogo oborenih rekorda BiH bili su sasvim dovoljan razlog da Plivački savez RS kandiduje Mihajla Čeprkala za 62. Izbor 10 najboljih sportista RS.

Iako ima samo 17 godina, plivač “22. aprila” iz Banjaluke bilježio je odlične rezultate u 2016. godini, a najviše se izdvaja nastup na Igrama u Brazilu, gdje je zauzeo 37. mjesto na 1.500 metara slobodno, što mu je donijelo 817 FINA bodova.

– Ovo je definitivno bila najbolja godina u dosadašnjoj karijeri, prezadovoljan sam kako se sve odigralo. Ostvario sam dječački san nastupom u Riju, gdje sam isplivao svoje treće najbolje vrijeme na 1.500 metara. Sam odlazak tamo je ispunio moje ciljeve, a završiti drugi u kvalifikacionoj trci je maksimalno ispunilo moje srce i mislim da će to ostati zauvijek zapamćeno. Zadovoljan sam kako sam se borio tamo, samom atmosferom koja je vladala, gledati sve te sportiste kako rade, jedu, šta jedu, to je bila privilegija i nešto neopisivo. Mislim da sam izvukao maksimum iz ove godine – kazao je Čeprkalo.

Povreda ramena sigurno ga je spriječila da ostvari bolje rezultate. Pored Igara, bio je učesnik Evropskih igara mladih (EDžOF), Svjetskog juniorskog i seniorskog prvenstva.

– Malo me je povreda spriječila da imam bolje nastupe, ali polako doziram sa treninzima i naporima. Iduće godine me čekaju novi izazovi, već početkom januara krećem sa treninzima za novu sezonu. Očekuju me nastupi na Svjetskom i Evropskom prvenstvu za juniore. Tu će biti moj fokus, jer sam izlazno godište i ako sve bude kako treba, očekujem dobre nastupe. Takođe, tu je i Svjetsko prvenstvo za seniore u Budimpešti – dodao je Čeprkalo.

Inače, on je vlasnik 69 rekorda BiH (37 na 50-metarskim i 32 na 25-metarskim bazenima). Po rezultatima iz ove sezone u juniorskoj konkurenciji zauzima drugo mjesto u Evropi.

Drugi 2015. godine

Mihajlo Čeprkalo je prošle godine zauzeo drugo mjesto u Izboru 10. najboljih sportista Republike Srpske, a sada ima priliku da se drugi put nađe među odabranima.

– Iskreno se nadam da ću ući među prvih deset, pa ćemo vidjeti. Vjerujem da će žiri i publika prepoznati trud i rad i valjda će najbolji pobijediti. Bila bi mi velika čast i privilegija da to budem ja – kazao je mladi plivač.

(Glas)