MIHAJLOVIĆ PREDSJEDNIK: Cvijanovićeva predložila pet članova Komisije za hartije od vrijednosti RS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović predložila je da za predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) RS bude imenovan Ognjen Mihajlović, za zamjenika Radowan El Chabaan, a za članove Miodrag Jandrić, Predrag Gajić i Darko Barašin.

Da je pomenuta petorka odabrana, Capital je objavio prije mjesec dana u tekstu „Sastavljena KHOV, čeka se potvrđivanje u NSRS“.

Prijedlog kandidata za imenovanje stigao je u Narodnu skupštinu Republike Srpske i o njima bi moglo da se glasa na kraju redovne sjednice čiji je početak zakazan za sutra.

Ognjen Mihajlović je diplomirani pravnik, radio je kao stručni saradnik u advokatskoj kancelariji, zatim u društvima za upravljanje investicionim fondovima „BLB Invest“ i „Menagement Solutions“. Bio je član NO „RiTE Ugljevik“ i „Euroinvestment Fonda“. Od sredine 2018. godine je član UO Banjalučke berze.

On je i predsjednik Skupštine Udruženja društava za upravljanje investicionim fondovima pri Privrednoj komori RS. Trenutno zaposlen u „Promosport“ na poslovima menadžera, navedeno je u prijedlogu za imenovanje.

Radowan El Chabaan je magistar ekonomskih nauka, zaposlen je u KHOV kao viši stručni saradnik. U Komisiji je od 2007. godine a bio je u sektorima za emisiju hartija od vrijednosti, za izdavanje dozvola i saglasnosti učesnicima na tržištu i u Sektoru za nadzor.

Miodrag Jandrić je doktor ekonomskih nauka, od 2000. godine je angažovan u KHOV, a od 2002. godine je član petočlane Komisije. Docent je na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka.

Predrag Gajić je takođe doktor ekonomskih nauka, profesor na Ekonomskom fakultetu Banjaluka, u KHOV je kao viši stručni saradnik angažovan od 2000. do 2005. godine, a od 2005. godine je član KHOV.

Darko Barašin je diplomirani ekonomista, radio je u NLB banci, kao član uprave u Investiciono-razvojnoj banci RS, trenutno je izvršni direktor u „Monet brokeru“.

Intervjui sa 16 prijavljenih na konkurs za KHOV obavljeni su još 15. novembra.

Trenutna Komisija za hartije od vrijednosti je već duže vrijeme u tehničkom mandatu, od kada joj je angažman istekao u februaru 2017. godine.

Odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje predsjednika, zamjenika i članova Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske donesena je 17. septembra o čemu je CAPITAL pisao u tekstu “Srpska nakon četiri godine sastavlja Komisiju za hartije od vrijednosti”.

U periodu od 2012. godine pa sve do danas Mira Potkonjak je predsjednik Komisije, a članovi su Miodrag Jandrić, Dragica Lakić i Predrag Gajić.

Od 2012. godine pa sve do 2015. godine funkciju zamjenika predsjednika Komisije vršila je Branka Bodroža, koja je te godine preminula, te od tada Komisija za hartije od vrijednosti RS radi u nepotpunom sastavu.

Veliki pritisak

Novi sastav Komisije će biti pod velikim pritiskom jer će, kako saznajemo, ubrzo morati donijeti teške odluke o obavezi objave ponuda za preuzimanje u značajnim kompanijama i bankama u Republici Srpskoj, koje bi najveće akcionare mogle neočekivano koštati desetine miliona maraka.

(capital.ba)

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da

Umjetnička strana epidemiologa Kona oduševila Srbiju

Doktora Predraga Kona, načelnika Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i člana Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo kao jednog od najboljih epidemiologa u Srbiji, kojeg i danas svakodnevno slušamo i gledamo tokom epidemije COVID-19. Rijetko ko, međutim, zna za njegovu umjetničku stranu, ali u svom svijetu on i

Na banjalučki aerodrom stigao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke večeras je sletio prvi avion iz Njemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv virusa korona. Avion je dočekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, opremu su preuzeli predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, javlja