Vijesti 25.01.2016.

Mikeš: Sjećanje na holokaust podsticaj da se stradanje ne ponovi

ČITANJE: 4 minute
djordje mikes
Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. januara, nije samo dan sjećanja, nego podsticaj da se najstrašnije ljudsko stradnje u istoriji više nikad ne ponovi, rekao je direktor Jevrjeskog kulturnog centra u Banjaluci Đorđe Mikeš.

Mikeš je podsjetio da se na veliku žalost cijelog čovječanstva u Drugom svjetskom ratu desio pogrom Jevreja, kao naroda koga su njemački fašisti htjeli da unište po definiciji Hitlerovog “Majn kampfa”, gdje se navodi da Jevreje i Rome treba pobiti, a od Slovena napraviti robove.

– Početkom rata najveći zločini se dešavaju u Ukrajini, gdje dolazi do masovnog strijeljanja Jevreja. Međutim, njemački potpukovnik Adolf Ajhman, koji je smatrao da je takvo istrebljivanje jako sporo, došao je na ideju stvaranja koncentracionih logora, gasnih peći, krematorijuma- podsjetio je Mikeš.

Prema njegovim riječima, jevrjeski narod je svih godina nakon rata, sam stvarao uspomenu na šest miliona svojih sunarodnika, osnivanjem Muzeja holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, ali i memorijalnih centara u Vašingtonu i Parizu.

– U Jad Vašemu su milioni podataka o ljudima koji su stradali za vrijeme rata na monstruozne načine. Nažalost, i dan danas postoje grupe i političke partije koje imaju negativistički pristup halokaustu i bili bi ponovo spremni na tako nešto, ali su srećom u velikoj manjini- naglasio je Mikeš.

Mikeš je istakao da je i Jevrjeski kulturni centar u Banjaluci jedan način podsjećanja na Jevreje stradale u holokaustu.

– Prije Drugog svjetskog rata u Banjaluci je živjelo 350 Jevreja, a postojale su i dvije sinagoge. Svi Jevreji Banjaluke stradali su ili su otišli negdje i ako su preživjeli nisu se vratili. Obje sinagoge su uništene i 70 godina poslije mi smo dobili mjesto koje pripada Jevrejima koji žive ovdje- naveo je Mikeš.

On je dodao da je za jevrejski narod jako značajno da nijednog trenutka nije osjećao potrebu za bilo kakvom osvetom, nego samo ima želju da oda počast onima koji su stradali i da spriječi bilo šta slično u budućnosti.

Mikeš smatra da se svijet u velikoj mjeri odužio Jevrejima priznajući ono što se dogodilo.

– Ono što je možda za cijeli svijet najznačajnije, a što ljudi malo znaju ili tome ne pridaju pažnju, jeste činjenica da je 27. januar državni praznik u NJemačkoj, što je znak da je NJemačka, koja je bila autor ovakvih zala, priznala svoju prošlost i stala iza toga da se takve stvari više ne dešavaju- rekao je Mikeš.

On je dodao da su Jevreji svom narodu odali poštu prikupljajući milione podataka o svim žrtvama, iz svih dijelova Evrope, a koji su pohranjeni u Jad Vašemu.

– Izrael ima razvijen kult zelenila, pa je tako neposredno poslije Drugog svjetskog rata napravljen park u kome je svaki Jevrej koji je živio negdje u Evropi ili Americi, dao dobrovoljni prilog, kojim je za svakog stradalog člana porodice zasadio jedan čempres. Sada postoji šuma koja podsjeća na sve te ljude- rekao je Mikeš.

Mikeš je naveo da je u svijetu često sporna politika države Izrael, koja možda nekad nije najmiroljubivija u borbi da sačuva identitet Izraela, upravo zbog toga što je to mjesto garancija da se Jevrejima nikad više ne mogu desiti stvari koje su se dešavale u Drugom svjetskom ratu.

On je dodao da se danas računa da u svijetu ima oko 20 miliona Jevreja, ali da taj mali narod čuva svoju istoriju, religiju, kulturu i jezik.

Mikeš je istakao da je hiljade knjiga napisano o tome zašto se desio holokaust, ali da ne vidi nijedan razlog dovoljno ubjedljiv da bi neko stao iza takve politike.

– Ne postoji narod koji takvo nešto zaslužuje, niti razlog zašto bi se tako nešto desilo- poručio je Mikeš.

On je istakao da su Jevreji, ali i cijeli svijet, dužni da poštuju ovo stradanje, da se sjećaju, ali i da su sve više dužni da pričaju o budućnosti i da pomognu u njenom stvaranju.

Mikeš je rekao da Jevrjeska opština Banjaluka danas ima 80 članova, s tim što je vrlo mali broj Jevreja, već je uglavnom riječ o članovima iz miješanih brakova.

– Pokušavamo da sačuvamo identitet jevrejskog naroda na ovim područijma jer mislimo da su Jevreji u Banjaluci, ali i u cijeloj BiH ostavili značajan trag u istoriji, u kulturi, ekonomiji i cjelokupnom životu- naglasio je Mikeš.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se na dan kada su sovjetske jedinice 1945. godine oslobodile logorski kompleks Aušvic-Birkenau u kome je, kako se smatra, ubijeno više od milion ljudi.

Računa se da je tokom Drugog svjetskog rata u sklopu nacističkog tzv. konačnog rješenja ubijeno do šest miliona Jevreja, što je otprilike bila trećina svih pripadnika tog naroda. U velikim dijelovima centralne i istočne Evrope, jevrejska populacija je praktično tada nestala, ili je svedena na potpuno neznatan broj.

Poslije sjednice Generalne skupštine UN 24. januara 2005. godine, kada je obilježavano šest decenija od oslobođenja Aušvica, donesena je odluka kojom je ustanovljen Dana sjećanja na žrtve.

(Agencije)