Vijesti 19.07.2021.

MILADA ŠUKALO: Promjene u Banjaluci se ne mogu zaustaviti, bez obzira na opstrukcije

ČITANJE: 6 minuta

Iako iza nje stoje godine iskustva u privatnom sektoru, nevladinim organizacijama i udruženjima građana, ime Milade Šukalo se našlo u žiži javnosti kada ju je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, predložio za svog zamjenika.

Taj prijedlog nije pozdravila skupštinska većina, ali ona je postala dio gradonačelnikovog tima kao savjetnik za društvene djelatnosti, podsjeća Srpskainfo.

Odluka da svoje djelovanje nastavi u Gradskoj upravi rodila se iz želje da, pored toga što ukazuje na probleme s kojima se građani suočavaju, bude i dio njihovog rješenja.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, za Srpskainfo govori o starom i novom angažmanu, ali i političkim dešavanjima unutar i izvan Gradske uprave.

Bili ste predloženi za zamjenika gradonačelnika, ali skupštinska većina nije podržala takav prijedlog. Koji su, prema Vašem mišljenju, razlozi za takvu odluku odbornika?

Odluka o izboru zamjenika gradonačelnika je politička priča. Mislim da skupštinska većina takvim potezom nije naškodila meni, niti samom gradonačelniku, koliko samom načinu upravljanja Gradom. Njihovu odluku nisam shvatila lično, svjesna sam da je ona političke prirode.

Ipak, postali ste dio Stanivukovićevog tima kao savjetnik za društvene djelatnosti. Koliko su Vaše trenutne aktivnosti srodne onima koje biste radili da ste izglasani za zamjenika gradonačelnika?

Što se tiče mog djelovanja u okviru trenutne pozicije, mnogo pomažem gradonačelniku da isprati i završi sve obaveze. U nekakvom suštinskom smislu, na mnogim aktivnostima i dnevnim događajima, u/na kojima gradonačelnik ne može da učestvuje, ja ga mijenjam, zajedno sa ostalim kolegama i savjetnicima.

Pored toga što odbornici nisu podržali Vaše imenovanje za zamjenika gradonačelnika, na prepreke je naišla i najvažnija odluka za funkcionisanje Grada. Koliko je prolongirano usvajanje budžeta uticalo na dešavanja u Gradskoj upravi, ali i izvan nje, a koliko su amandmani koje su odbornici predložili uticali na projekte koje je planirala da realizuje nova gradska administracija?

Svi znaju u kakvim problemima se Banjaluka našla zbog prolongiranog usvajanja budžeta. Nadam da građani razumiju na koji način je većina u Skupštini grada naštetila funkcionisanju samog Grada. Što se tiče amandmana, Gradu je onemogućen razvoj i otežana je realizacija mnogih projekata. Mali procenat gradskog budžeta je usmjeren na razvojne projekte, najveći dio se odnosi na neke fiksne troškove. Međutim, naša je želja da ne stanemo s projektima, što pokušavamo da nadomjestimo kroz saradnju s našim privrednicima, ali i apliciranjem kroz različite projkete, EU fondove i slično. Trenutno radimo na tome da ojačamo gradski tim koji se bavi pisanjem projekata, aktivno radimo sa CIDEOM – našom gradskom razvojnom agencijom i želja nam je da na taj način omogućimo da se realizuju neke sjajne ideje i značajne aktivnosti, počevši od zaštite životne sredine do projekata koji se bave pravima i potrebama određenih ciljnih grupa, naših sugrađana i slično. Želimo da omogućimo da grad nastavi svoj razvoj i da unapređujemo sve ono što smo vidjeli kao nedostatke u pređašnjem periodu kada nismo sjedili ovdje. Težim putem, ali koračamo ka našim ciljevima.

Kako danas izgleda Vaš odnos sa odbornicima, s obzirom na sva dešavanja koja su obilježila proteklih nekoliko mjeseci?

Mislim da je najbolje da odgovor na ovo pitanje da javnost, jer su svjesni svega što se dešavalo u proteklom periodu. Činjenica je da radimo pod velikim pritiskom i velikim brojem opstrukcija koje trpimo kao gradska administracija, ali ono što je najbitnije je to da niko od tima, uključujući i gradonačelnika, nije tu došao zbog svojih ličnih interesa. Imamo snažnu volju da napravimo ozbiljne promjene u Banjaluci i ne postoji neko ili nešto što može da nas zakoči u tome. Mogu da nas usporavaju, ali talas promjena se nazire i mi smo dio te priče. Ponekad moramo da se vraćamo par koraka unazad, ali iz toga uvijek izlazimo snažniji, jer smo svjesni da radimo pošten posao, da radimo transparentno, da radimo najbolje, ono što ja vrlo često kažem, u interesu moje djece, pa tako i djece drugih Banjalučana. Sa tog puta niko ne može da nas skrene.

Iza Vas je dugogodišnje iskustvo u privatnom sektoru, a sada ste zaposleni u Gradskoj upravi. Kako je tekao put navikavanja na javno upravljanje i administraciju?

Na samom početku je trebalo određeno vrijeme da se naviknem, jer je sistem, sam po sebi, prilično trom i zahtjevan. Same procedure usporavaju rad, što je za nekoga ko dolazi iz jedne međunarodne kompanije, iz privatnog sektora, na neki način predstavljalo kočenje. S vremenom sam se učila i navikavala na to kako funkcioniše administracija. Trudim se da sve pozitivne prakse iz funkcionisanja u privatnom sektoru, a koliko to zakoni dozvoljavaju, prenesem na Grad i na funkcionisanje gradske administracije.

Koje su sličnosti/razlike između Vašeg ranijeg i trenutnog djelovanja?

Ovo je sada mnogo formalniji i mnogo ozbiljniji način na koji možete da utičete na određene procese u funkcionisanju Grada. Jedno je kada to posmatrate iz perspektive zaposlenog građana ili aktiviste, a sasvim nešto drugo kada učestvujete u tim procesima. Ono što se trudim i što je ostalo moja parola jeste da, bez obzira na to koliko je teško, osluškujem potrebe građana, jer to, prema mom mišljenju, treba da bude smisao gradske administracije.

Kakvi projekti, u koje ste uključeni, očekuju Banjaluku u skorijoj budućnosti?

Postoji veliki broj projekata u koje sam uključena od samog početka, a oni su iz sfere društvene djelatnosti. Ipak, izvojila bih dva najvažnija. Prvi se odnosi na izradu elaborata o opravdanosti da se Kastel izdvoji kao nezavisna javna ustanova i na tom projektu radim sa velikim timom stručnjaka iz gradske administracije i iz naših javnih ustanova, ali i drugih ustanova poput Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa. Prepoznali smo da potencijal ove tvrđave nije u potpunosti iskorišten i vjerujemo da će naš elaborat opravdati tezu da se Kastel izdvoji i postane nezavisna ustanova. Drugi, vrlo značajan projekat na kojem trenutno radimo je reforma Doma omladine. Svjesni smo da je Dom omladine u nekom proteklom periodu pamtio bolje i uspješnije dane tokom kojih je veliki broj mladih ljudi boravio tamo. S vremenom je situacija stagnirala i sada nije iskorišten u punom potencijalu.

Radimo na infrastrukturnim projektima koji su nam neophodni da zasija u punom potencijalu. Tu, prije svega, mislim na osposobljavanje lifta i stepenica za terase na krovu koje su u prethodnom periodu napravljenje, ali i na dobijanje opreme koja je potrebna da bi unutrašnji prostor bio u potpunosti funkcionalan. Pored toga, osmislili smo i niz manjih projekata na govornici na Trgu Krajine, ali i različite aktivnosti u glavnoj ulici, koja će tokom ljetnjih dana vikendom biti rezervisana za pješake i za zabavu onih najmlađih. Želja nam je da kroz lijepe sadržaje pokušamo usrećiti naše građane, jer je pandemija virusa ostavila posljedice koje su se odrazile i na mentalno zdravlje.

(SB)

Oznake: Milada Šukalo