Magazin 01.04.2016.

Miladin Berić: Satiričari čuvaju obraz narodu

ČITANJE: 2 minute
satira izlozba
Bilo koji normalan narod na našem mjestu ne bi našao razloga za smijeh, ali je odavno poznato da mi nismo normalan narod. Naime, mi smo navikli da se smijemo svojoj muci, koja, nažalost, sad je to izvjesno, nema vijek trajanja, jer su novi obično još gori od starih.

Rekao je ovo u susret obilježavanju Svjetskog dana šale satiričar i aforističar te član redakcije časopisa “Nosorog” Miladin Berić.

– Zato su nam izbori pretvoreni u razočarenja i zato nam izborne liste liče na nekadašnje zidove srama na kojima su obješena imena najgorih đaka. Stoga nam ne teče med i mlijeko iako je to jedino što još proizvodimo. Poslužiću se sopstvenim aforizmom: Srbi su jeli kašikom med još u vrijeme cara Dušana. I od tada nikako da im kašika upadne u med – istakao je Berić.

Kako kaže satiričar Živko Vujić, sve manje se šalimo i sve je manje radosti u ljudima, ali “nam je zato satira sve bolja”.

– U medijima smo izbombardovani uglavnom negativnim vijestima, što i te kako utiče na svijest i raspoloženje ljudi. Tužno je što su u medijima gotovo potpuno izbačene strane gdje se mogao pročitati neki dobar aforizam ili pogledati neka maestralna karikatura – smatra Vujić.

Isto mišljenje ima i Berić, koji kaže da ovih sadržaja u medijima nema, uz primjedbu: “Čast političarima koji ispadaju smiješni u medijima”.

– Tako ispade da je Prvi april jedini dan kada su satiričari i humoristi zanimljivi, a nama je svaki dan humor i satira. Malo ko zna da čita između redova. Na kraju, satiričari još nekako uspijevaju da sačuvaju narodu obraz. Zato valjda i kažem: Nisam još prodao nijednu knjigu aforizama, jer mene niko ne može da kupi – kaže Berić.

Kako je istakao, povodom Dana šale “Nosorog” će organizovati više manifestacija pod jednim nazivom “Satirični karavan” u nekoliko gradova RS. Tako je u srijedu uveče u Mrkonjić Gradu otvorena izložba karikatura “Pisci od Homera do danas”, te održano satirično humoristično veče u saradnji sa Klubom umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada.

Program

U okviru “Satiričnog karavana” danas će u Gimnaziji Banjaluka biti organizovan “Humoristični podnevak”, a večeras u 19 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru publiku očekuje “Nosorogova Prvoaprilska smejada”. Karavan se onda 7. aprila seli u Derventu, a 20. u Gradišku, gdje će publika moći vidjeti karikature i uživati u humorističnim večerima.

(Glas)