Miladin Stanić: Neki funkcioneri SNSD-a već sarađuju sa istražnim organima

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elektroprivreda RS, koja je posljednji segment najkvalitetnijeg dijela privrede Srpske, prolazi kroz teška vremena zahvaljujući lošoj vladi i odnosu poslovodstava u pojedinim dijelovima sistema, kazao je danas u Banjaluci poslanik SDS u NS RS Miladin Stanić.

Najbolji dokaz za tu tvrdnju, prema Stanićevim riječima je RiTe Gacko koji sada ulaze u bezizlaznu situaciju i čije je poslovanje iz godine u godinu sve gore.

– U 2013. godini imali su pozitivan rezultat koji je iznosio pet miliona KM. Već u narednoj godini su napravili gubitak od deset miliona, a sada, po informacijama kojim raspolažem, oni imaju gubitak od 30 miliona KM – navodi Stanić.

Za stanje zbog kojeg najzdraviji dio privrede RS ulazi u tako tešku situaciju, prema Stanićevim riječima, isključivu odgovornost snosi sadašnja vlast, koja je posredstvom elektroprivrede kupila vlast u RS.

– Samo u zadnjih pet godina nivo troškova ličnih dohodaka u elektroprivredi u RS narastao je za cijelih 100 miliona KM. Šta se to toliko desilo da su troškovi tako porasli jer ne raste broj stanovnika, nema privrednog rasta, proizvodnja stagnira ili pada , a ne raste ni ukupna proizvedena energija – kazao je Stanić.

Tvrdi da su za ovo stanje odgovorni korupcija i nepotizam vladajuće stranke. U prilog tim tvrdnja, prema njegovim riječima, govori i podatak da se u NS RS sada nalazi deset do petnaeste rukovodilaca iz elektroprivrede, dodajući da je to način na koji pobjeđuje SNSD koristeći i uništavajući državne resurse.

Stanić kaže da se u elektroprivredi ne provode tenderske procedure i da se poslovi vode pregovaračkim postupkom, iako se radi o višemilionskim ciframa, dodajući da za to niko ne odgovara.

– U ugovoru sa ČEZ-om, u kome je učestvovao sadašnji predsjednik RS, je bez studije opravdanosti sačinjen ugovor. Onog momenta kada je ČEZ sačinio studij opravdanosti došlo je do raskida ugovora jer nije poštovana procedura. Ko je sada odgovoran za štetu od 15 miliona KM koja je nastala zbog toga – kazao je Stanić i upitao ko je kriv za stotine milina koji su na razne načine pokradeni iz budžeta RS i izneseni van.

– Mi pozivamo NS RS da stavi još jednom na dnevni red Zakon o porijeklu imovine. Neki pojedinci će daleko bolje proći ako se unutar organa RS neke stvari završe, nego da to ide dalje. Dio rukovodioca iz vladajuće stranke sarađuje sa istražnim organima i afere će izaći na vidjelo dana, a narod će znati ko je kriv za više stotina miliona koji su ukradeni ili u upropašteni – ističe Stanić.

(Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u