Politika 29.09.2015.

Miladin Stanić: Neki funkcioneri SNSD-a već sarađuju sa istražnim organima

ČITANJE: 2 minute

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elektroprivreda RS, koja je posljednji segment najkvalitetnijeg dijela privrede Srpske, prolazi kroz teška vremena zahvaljujući lošoj vladi i odnosu poslovodstava u pojedinim dijelovima sistema, kazao je danas u Banjaluci poslanik SDS u NS RS Miladin Stanić.

Najbolji dokaz za tu tvrdnju, prema Stanićevim riječima je RiTe Gacko koji sada ulaze u bezizlaznu situaciju i čije je poslovanje iz godine u godinu sve gore.

– U 2013. godini imali su pozitivan rezultat koji je iznosio pet miliona KM. Već u narednoj godini su napravili gubitak od deset miliona, a sada, po informacijama kojim raspolažem, oni imaju gubitak od 30 miliona KM – navodi Stanić.

Za stanje zbog kojeg najzdraviji dio privrede RS ulazi u tako tešku situaciju, prema Stanićevim riječima, isključivu odgovornost snosi sadašnja vlast, koja je posredstvom elektroprivrede kupila vlast u RS.

– Samo u zadnjih pet godina nivo troškova ličnih dohodaka u elektroprivredi u RS narastao je za cijelih 100 miliona KM. Šta se to toliko desilo da su troškovi tako porasli jer ne raste broj stanovnika, nema privrednog rasta, proizvodnja stagnira ili pada , a ne raste ni ukupna proizvedena energija – kazao je Stanić.

Tvrdi da su za ovo stanje odgovorni korupcija i nepotizam vladajuće stranke. U prilog tim tvrdnja, prema njegovim riječima, govori i podatak da se u NS RS sada nalazi deset do petnaeste rukovodilaca iz elektroprivrede, dodajući da je to način na koji pobjeđuje SNSD koristeći i uništavajući državne resurse.

Stanić kaže da se u elektroprivredi ne provode tenderske procedure i da se poslovi vode pregovaračkim postupkom, iako se radi o višemilionskim ciframa, dodajući da za to niko ne odgovara.

– U ugovoru sa ČEZ-om, u kome je učestvovao sadašnji predsjednik RS, je bez studije opravdanosti sačinjen ugovor. Onog momenta kada je ČEZ sačinio studij opravdanosti došlo je do raskida ugovora jer nije poštovana procedura. Ko je sada odgovoran za štetu od 15 miliona KM koja je nastala zbog toga – kazao je Stanić i upitao ko je kriv za stotine milina koji su na razne načine pokradeni iz budžeta RS i izneseni van.

– Mi pozivamo NS RS da stavi još jednom na dnevni red Zakon o porijeklu imovine. Neki pojedinci će daleko bolje proći ako se unutar organa RS neke stvari završe, nego da to ide dalje. Dio rukovodioca iz vladajuće stranke sarađuje sa istražnim organima i afere će izaći na vidjelo dana, a narod će znati ko je kriv za više stotina miliona koji su ukradeni ili u upropašteni – ističe Stanić.

(Agencije)