Miladin Stanić: Neki funkcioneri SNSD-a već sarađuju sa istražnim organima

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elektroprivreda RS, koja je posljednji segment najkvalitetnijeg dijela privrede Srpske, prolazi kroz teška vremena zahvaljujući lošoj vladi i odnosu poslovodstava u pojedinim dijelovima sistema, kazao je danas u Banjaluci poslanik SDS u NS RS Miladin Stanić.

Najbolji dokaz za tu tvrdnju, prema Stanićevim riječima je RiTe Gacko koji sada ulaze u bezizlaznu situaciju i čije je poslovanje iz godine u godinu sve gore.

– U 2013. godini imali su pozitivan rezultat koji je iznosio pet miliona KM. Već u narednoj godini su napravili gubitak od deset miliona, a sada, po informacijama kojim raspolažem, oni imaju gubitak od 30 miliona KM – navodi Stanić.

Za stanje zbog kojeg najzdraviji dio privrede RS ulazi u tako tešku situaciju, prema Stanićevim riječima, isključivu odgovornost snosi sadašnja vlast, koja je posredstvom elektroprivrede kupila vlast u RS.

– Samo u zadnjih pet godina nivo troškova ličnih dohodaka u elektroprivredi u RS narastao je za cijelih 100 miliona KM. Šta se to toliko desilo da su troškovi tako porasli jer ne raste broj stanovnika, nema privrednog rasta, proizvodnja stagnira ili pada , a ne raste ni ukupna proizvedena energija – kazao je Stanić.

Tvrdi da su za ovo stanje odgovorni korupcija i nepotizam vladajuće stranke. U prilog tim tvrdnja, prema njegovim riječima, govori i podatak da se u NS RS sada nalazi deset do petnaeste rukovodilaca iz elektroprivrede, dodajući da je to način na koji pobjeđuje SNSD koristeći i uništavajući državne resurse.

Stanić kaže da se u elektroprivredi ne provode tenderske procedure i da se poslovi vode pregovaračkim postupkom, iako se radi o višemilionskim ciframa, dodajući da za to niko ne odgovara.

– U ugovoru sa ČEZ-om, u kome je učestvovao sadašnji predsjednik RS, je bez studije opravdanosti sačinjen ugovor. Onog momenta kada je ČEZ sačinio studij opravdanosti došlo je do raskida ugovora jer nije poštovana procedura. Ko je sada odgovoran za štetu od 15 miliona KM koja je nastala zbog toga – kazao je Stanić i upitao ko je kriv za stotine milina koji su na razne načine pokradeni iz budžeta RS i izneseni van.

– Mi pozivamo NS RS da stavi još jednom na dnevni red Zakon o porijeklu imovine. Neki pojedinci će daleko bolje proći ako se unutar organa RS neke stvari završe, nego da to ide dalje. Dio rukovodioca iz vladajuće stranke sarađuje sa istražnim organima i afere će izaći na vidjelo dana, a narod će znati ko je kriv za više stotina miliona koji su ukradeni ili u upropašteni – ističe Stanić.

(Agencije)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.