Politika 13.11.2020.

Milan Petković: Očekujem da Ujedinjena Srpska bude druga stranka po snazi u novoj banjalučkoj vlasti

ČITANJE: 6 minuta

Milan Petković je advokat i političar, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, potpredsjednik Ujedinjene Srpske i predsjednik Gradskog odbora Banjaluka Ujedinjene Srpske, te nosilac liste te stranke za Skupštinu grada Banjaluka.

U intervjuu za “Nezavisne” kaže da je potrebno uvesti poziciju gradskog menadžera, te da on treba da bude pokretačka pozicija koja će dovesti investitore u naš grad.

“Ekonomija i finansije su pogođene ovom pandemijom i jedina mogućnost da se izvučemo iz tih problema su investicije i projekti za naš grad te otvaranje novih radnih mjesta”, dodaje on.

Po čemu se Ujedinjena Srpska razlikuje od drugih stranaka? Zašto bi neko dao vama svoj glas?

PETKOVIĆ: Ujedinjena Srpska je politička stranka koja je osnovana prije pet godina i koja se od osnivanja nije dijelila, svađala, niti razilazila kao druge stranke. Naša nacionalna politika je iskrena i konstantna, tj. Srpska na prvom mjestu, ali smo spremni i da razgovaramo o evropskim integracijama koje su nam potrebne. Mi smo moderna stranka desnog centra, ako se danas uopšte može govoriti o toj vrsti klasifikacije stranaka na osnovu programa i ideologija. Ujedinjena Srpska se ponosi velikim brojem mladih ljudi kojima smo dali šansu i koji zauzimaju najznačajnije stranačke funkcije. Takođe, naši mladi kadrovi zauzimaju veoma značajne funkcije poput ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, direktora “Pošta Srpske”, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Instituta za javno zdravlje, Zavoda za zaštitu kulturnog i istorijskog nasljeđa i dr. Imamo ozbiljne ljude, kako i glasi slogan naše kampanje za ove lokalne izbore.

Ko je Milan Petković?

PETKOVIĆ: Ja sam prije svega otac, suprug, brat, sin, prijatelj, društveno odgovorna osoba. Poslije toga sam advokat, pa onda i političar.

Kad sam sebe prozvao političarem novog kova, mnogi su se smijali tom izrazu. Ja mislim da su Republici Srpskoj potrebni političari novog kova. Potrebni su društvu, našim porodicama. Političar novog kova mora biti odgovorna i vaspitana osoba. Mora biti vrijedna, obrazovana i požrtvovana.

Šta Ujedinjena Srpska i Vi kao nosilac liste za Banjaluku planirate da uradite u sljedeće četiri godine ako budete dio novoformirane skupštinske većine?

PETKOVIĆ: Mi smatramo da je u Banjaluci urađeno mnogo u posljednje četiri godine. Takođe, mislimo da sljedeće četiri godine moramo da posvetimo razvoju ekonomije u gradu. Treba svi da se složimo s idejom da treba uvesti poziciju gradskog menadžera, ali ne da bismo davali još jednu platu iz budžeta grada. On treba da bude pokretačka pozicija koja će dovesti investitore u naš grad. Sad je ta ideja još važnija nakon ove godine koja je obilježena pandemijom virusa korona te velikim brojem umrlih i oboljelih. Takođe, ekonomija i finansije su pogođene ovom pandemijom i jedina mogućnost da se izvučemo iz tih problema su investicije i projekti za naš grad te otvaranje novih radnih mjesta.

Naravno, mislimo da je Banjaluka lijep grad sa predivnim okruženjem i zbog toga smatramo da je turizam jedan od glavnih razvojnih pravaca Banjaluke. Takođe, Banjaluka treba da održi i poziciju vodećeg grada u oblasti festivala i to je oblast koja mora da se još više razvija i ulaže u nju. Grad treba da razvija i IT sektor, kao sektor budućnosti.

Da li je pokušaj CIK-a da Ujedinjenoj Srpskoj zabrani učešće na izborima uticao na vašu spremnost da izađete na izbore? Kakav je Vaš stav s obzirom na to da ste bili i na čelu pravnog tima koji je pisao žalbu?

PETKOVIĆ: CIK je instrument SDS-a i PDP-a za obračun sa pozicijom u Republici Srpskoj. Članovi CIK-a su ranije bili visokorangirani članovi ovih stranaka, a to nama daje legitimitet da sumnjamo u njihovu nepristrasnost. Mi sumnjamo i u njihovu profesionalnost, s obzirom na onako loše napisanu i obrazloženu odluku. Sud BiH je uvažio našu žalbu u cijelosti i jasno naveo da je CIK grubo prekršio Izborni zakon BiH, jer nije imao osnova da Ujedinjenoj Srpskoj zabrani učešće na izborima. Zbog njihove nezakonite odluke mi smo u kampanju ušli sa pet dana zakašnjenja, ali to je u nama samo još više probudilo želju za dobrim rezultatom, jer pravednici pobjeđuju.

Da li kandidat za gradonačelnika SNSD-a Igor Radojičić ima Vašu podršku i podršku stranke Ujedinjena Srpska?

PETKOVIĆ: Ja lično, a i Ujedinjena Srpska iskreno podržavamo Igora Radojičića u trci za gradonačelnika Banjaluke. Nije to samo zbog političkog dogovora stranaka SNSD i Ujedinjena Srpska, nego zbog rada dosadašnjeg gradonačelnika. Gospodin Radojičić je konsolidovao budžet Banjaluke, pokrenuo brojne infrastrukturne projekte, izgradio naš grad. Uradilo bi se još mnogo više da 2020. godina nije protekla u borbi protiv virusa korona. Mi smo bili i bićemo dio te priče da naš grad izgradimo i da on bude mjesto za normalan život svih njenih građana. Kad kažem normalan život mislim na grad koji je društveno odgovoran, uredan i čist, grad koji ulaže u mlade ljude, grad koji razvija ekonomiju, kulturu, sport. Grad koji brine o ljudima koji trebaju našu brigu. Grad iz kojeg se neće odlaziti, nego će rasti i brojem stanovnika i kulturom i ekonomijom.

Neizbježna tema je i ova pandemija koja u Republici Srpskoj traje od početka marta 2020. godine. Kakvi su Vaši stavovi o pandemiji?

PETKOVIĆ: Moram prvo da kažem da su zdravstveni radnici heroji u ovoj borbi protiv virusa. I ja lično sam bio zaražen virusom korona. Svi smo se upoznavali vremenom s nepoznatim virusom. Bilo je nekakvih birokratskih nejasnoća, nesnalaženja, ali je sa većim poznavanjem virusa i njegovog uticaja na ljude i društvo došlo do mnogo bolje organizacije zdravstvenog sistema i čitavog društva. Nadam se da ćemo izbjeći tzv. italijanski scenario i da će se situacija brzo stabilizovati. Još jednom bih apelovao na sve građane i Banjaluke i Republike Srpske da se čuvaju i da poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke.

Kakva su očekivanja izbornog rezultata kako za Vas, tako i za Ujedinjenu Srpsku?

PETKOVIĆ: Svi naši kandidati sa liste su u kampanji radili odgovorno i vrijedno i nadam se vrlo dobrom rezultatu. Očekujem da Ujedinjena Srpska bude druga stranka po snazi u novoj banjalučkoj vlasti. Bilo bi sad neozbiljno da kalkulišem s brojem odbornika ili procentom koji će dobiti Ujedinjena Srpska. Uvjeren sam da će novi-stari gradonačelnik biti Igor Radojičić i da ćemo zajedno uraditi dobre stvari za građane i grad u naredne četiri godine.

Vaša poruka građanima Banjaluke?

PETKOVIĆ: Najvažnije u ovom trenutku je da čuvaju sebe i svoje najbliže. Pandemija virusa korona je ozbiljna i opasna, pogotovo za starije građane i građane koji imaju hronična oboljenja. I zato još jednom – čuvajte se i poštujte epidemiološke mjere.

Poručujem građanima da iskoriste svoje pravo da biraju i da izađu na izbore i glasaju. Svi zajedno i vi koji ste glasali i oni koji budu izabrani treba da radimo na razvoju Banjaluke i da doprinesemo da više niko ne odlazi iz grada, nego da grad raste i da se razvija na dobrobit svih njegovih građana.