Politika 23.11.2020.

MILAN RADOVIĆ: Vraćam se u politiku, ne mogu ovo više gledati

ČITANJE: 3 minute

Milan Radović je u februaru ove godine napustio Demokratski narodni savez (DNS) te postao nezavisni zastupnik u NSRS. Od tada ga nije bilo u medijima, a ovaj bankar i ekonomista u intervjuu za Klix.ba govori o aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima, ali i novom političkom angažmanu.

Na početku nam kaže kako su lokalni izbori pokazali da građani traže promjene. Vlast je zadržala pozicije u nekim sredinama, ali izgubila Bosanski Brod, Modriču, Bosanski Šamac, a da su opozicioni kandidati pobijedili u načelničkim utrkama u Banjoj Luci i Bijeljini, ali da koalicija oko SNSD-a vjerovatno ima većinu u skupštini te da će biti zanimljivo pratiti naredna dešavanja, piše Klix.

Za pucanje koalicije njegovog bivšeg DNS-a, gdje je bio potpredsjednik, i Dodikovog SNSD-a kaže kako od 2018. godine tu mnogo šta nije štimalo.

“DNS je doživio mnogo turbulencija, a rukovodstvo se opredijelilo na raskid koalicije, što meni nije bilo neko iznenađenje. Očito je da više nisu željeli trpjeti pritiske i neki odnos koji je određeni period bio nekorektan”, kaže on.

Radović je ugledni ekonomista, bankar, docent na fakultetu, pozorno prati ekonomska kretanja i kaže da u analizi trenutne situacije treba krenuti od odnosa 2018. i 2019. godine, prije pandemije.

“Zaustavljanje ekonomske aktivnosti i psihoza kojoj svjedočimo utječe na smanjenje potrošnje, što vodi smanjenju prihoda. Mi smo 2019. godine imali rast GDP-a od 2,6 posto, što je manje od 2018. godine kad je rast bio 3,7 posto. Tada se već vidjelo da industrijska aktivnost slabi. Naš GDP je izrazito mali u odnosu na regiju, a posebno je nepovoljna njegova struktura jer dominira trgovina, ne proizvodnja”, kazao je.

Vlast je skromno pomogla privredi u pandemiji, dodaje on, navodeći kako je Vlada RS-a za dva mjeseca uplatila doprinose i jednu minimalnu platu, a da u tom periodu javni sektor nije podnosio teret pandemije.

“Javni sektor se očito ponaša vrlo komotno, brojni troškovi se ne smanjuju, rekao bih da je vlast u BiH imala vrlo skroman odgovor. Bojim se da će posljedice po privredu biti gore nego što sad izgleda”, kazao je on.

Kod restrikcija javne potrošnje ne treba gledati prvo prema platama, jer je to posebno osjetljivo, kaže on, ali treba ići u reformu javnog sektora koja je ranije zahtijevana od MMF-a.

“Kod pada prihoda se treba ili zadužiti ili smanjivati rashode, nema trećeg. Prvo treba vidjeti gdje se mogu smanjiti rashodi, posebno luksuz, a vidjeli ste da se kupuju automobili… Onda, kad se već zadužujemo, treba vidjeti šta s tim novcem, a da nije puko krpanje budžetskih rupa”, kaže on naglašavajući kako nema izvještaja šta se uradilo s ranijim zaduživanjima.

Na kraju nam Radović kaže kako će u narednom periodu odabrati novu političku poziciju, kako je želio pričekati završetak lokalnih izbora, a i protek nekog vremena od istupanja iz DNS-a.

“Treba mnogo raditi, voditi argumentovani dijalog, a sigurno je da može bolje. Rezultati izbora pokazuju da građani traže promjene, ali i da glasaju za ljude, ne nužno politike. Ne mogu sa strane samo gledati ovaj ekonomski sunovrat”, zaključio je Milan Radović za Klix.ba.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Milan Radović