Vijesti 08.10.2020.

MILAN TEGELTIJA: Politici nije mjesto u VSTS-u

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je u političkom magazinu Pečat da iza svih pokušaja diskreditacije VSTS stoje oni koji su izgubili kontrolu nad Savjetom njegovim dolaskom na čelo ove institucije.

– To je jedna propagandna mašinerija koja radi na diskreditaciji i omalovažavanju same institucije i mene kao predsjednika – rekao je on.

Tegeltija ističe da u VSTS nema mjesta politici, te da napisi o politizaciji nemaju nikakvo uporište.

Kada je riječ o slučaju dvostrukog identiteta predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, Tegeltija je rekao da, kao predsjednik VSTS, ne može da se izjašnjava o tom slučaju i da se bavi navodima koji mogu predstavljati disciplinski slučaj.

Govoreći o radu Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Tegeltija je rekao da OBA nije policijska agencija i da bi trebalo da se bavi isključivo vanjskim i kontraobavještajnim radom.

– OBA nikada nije bila policijska agencija niti ima policijska ovlaštenja, ni svoje učešće u krivičnom postupku – naglasio je Tegeltija.

On je istakao da obavještajni sektor ne bi smio da ima dodirne tačke sa pravosudnim sistemom, izuzev u dijelu u kojem mu se odobravaju posebne istražne radnje.

(SB/banjaluka.net)