Politika 28.11.2020.

Milan Tegeltija pozvao javnost: Svi možemo biti žrtve montiranih snimaka

ČITANJE: 2 minute

Ukoliko se u BiH nezakonito i proizvoljno sistemsko i kontinuirano praćenje, snimanje i prisluškivanje predsjednika VSTS, kao čovjeka koji se nalazi na čelu pravosudnog sistema u cilju montiranja kompilacija, kao navodnih materijala kojim bi trebalo da se proizvedu personalne promjene u pravosudnom sistemu smatra potpuno normalnim, dozvoljenim i nekažnjivim, onda to predstavlja potpuni fijasko države i njenih institucija.

Poručio je to Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a  komentarišući najnoviji snimak o obećanju imenovanja članici VSTV-a koji je procurio u javnost.

On je dodao da je vladavina prava u tom slučaju obična ispolitizovana licemjerna fraza, koja ne znači ništa, a BiH država koja ne može da obezbijedi minimum institucionalne i lične sigurnosti svojim građanima.

“Umjesto da se javnost bavi pitanjem narušavanja temelja institucionalne i lične sigurnosti, koju država obezbjeđuje svojim građanima, dolazi do potpuno apsurdnog i nezamislivog prihvatanja takvih. duboko nezakonitih ponašanja, kojim se narušavaju osnovni postulati demokratije, slobode, ustavnosti i zakonitosti, te elementarnih sloboda i prava građana”, poručio je Tegeltija.

Ističe da, ukoliko je predsjednik VSTS izložen takvim nezakonitostima i nesputanoj sili obavještajnog i paraobavještajnog aparata i ako je tako nešto prihvatljivo, takva sudbina može da zadesi svakog građanina, koji se nađe na meti navedenih sila.

“Onda svaki čovjek, koji obavlja bilo koju funkciju na način koji se ne dopada ili nije u skladu sa željama određenog političko-obavještajnog aparata ili ga ta struktura definiše kao ‘problem’ može da očekuje da će se ucjene i pritisci izvršeni na takav nezakonit način desiti i njemu, a neće imati pravo da se žali i prigovara, jer se tako nešto desilo čovjeku koji je na čelu pravosudnog sistema i prohvaćeno je kao potpuno normalno i dozvoljeno”, istakao je Tegeltija.

Umjesto da se bavi pitanjem sogurnosti od nezakonitosti i proizvoljnosti političko-obavještajno-paraobavještajnog aparata, javnost se bavi nezakonitim montažama kao rezultatima izvršenog teškog krivičnog djela i ugrožavanjem ustavnog uredjenja BiH, te takve montaže uzima kao zakonite činjenice, što je potpuni apsurd i negacija elementarne vladavine prava i ustavnosti, objasnio je predsjednik VSTS.

Tegeltija je pozvao sve građane, medije, političke partije, sudije i tužioce da nezavisno o ličnom stavu o njegovom radu, prvenstveno zbog samih sebe, gradjana i zbog budućnosti BiH, postave sebi pitanje da li je to način na koji treba da funkcioniše BiH.

“Oni koji ne podržavaju moj rad, koji danas makijavelistički podržavaju ovakav brutalan i nezakonit nasrtaj na osnovne postulate pravne države, treba da se zapitaju koji će argument imati sutra kada se tako nešto bude dešavalo njima, a dešavaće se, jer ako sada prođe, dobiće puni legitimitet za budućnost”, zaključio je Tegeltija.

(N.S/ Banjaluka.net)