MILAN TEGELTIJA: Predstavnički dom BiH nije nadređen VSTS-u, mi ih samo informišemo

Nijedan poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici ovog doma nije podržao izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na čijem se čelu nalazi Milan Tegeltija.

Šef kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik ove stranke Adil Osmanović poručio je nakon sjednice i glasanja da je “jedina normalna stvar da svi članovi VSTS, a prije svih Tegeltija, podnesu ostavke”.

Tegeltija je za N1 rekao da ovo “nije prvi put da se poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na taj način postavljaju prema izvještaju VSTS”.

– Naprotiv, to je redovna praksa Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zadnjih godina koji pokazuje njihov odnos prema VSTS. Koliko se sjećam, ni prošle godine nijedan poslanik Predstavničkog doma PS BiH nije glasao za primanje na znanje izvještaja VSTS, a ni onaj prije njega, tako da tu ne možemo govoriti ni o čemu novom kada je Predstavnički dom PS BiH u pitanju – kazao je Tegeltija za N1.

Naveo je da se o godišnjem izvještaju VSTS na jednak način informišu svi parlamenti u Bosni i Hercegovini, počev od oba doma Parlamenta BiH, preko Narodne skupštine RS i Parlamenta FBiH.

– Prema tome, nema tu nikakvog posebnog ekskluziviteta kada je Predstavnički dom PS BiH u pitanju. Predstavnički dom Parlamenta BiH ni na koji način nije nadređen VSTS, naprotiv, to je samo jedno od zakonodavnih tijela koji se informišu o izvještaju VSTS – naveo je prvi čovjek VSTS.

Poručio je da neki od parlamenata izvještaje VSTS prime k znanju, kao što je to slučaj sa NSRS i Parlamentom FBiH ove godine.

– Neki ne prime, kao na primjer, Predstavnički dom PS BiH ove godine, ali nijedna od tih odluka nema značaj prihvatanja ili neprihvatanja izvještaja, niti po zakonu proizvodi bilo kakve posljedice jer je pravosuđe nezavisno od zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH. Prema tome, ako su dva entiteska parlamenta ove godine primila k znanju ovaj izvještaj, a Predstavnički dom PS BiH nije primio k znanju, a pri tom u ta tri parlamenta sjede predstavnici istih političkih partija u BiH, ja ne znam zašto bi, na primjer, neprimanje Predstavničkog doma PS BiH imalo veći značaj od primanja na znanje dva entitetska parlamenta. Suština je da su izvještaji informativnog karaktera za sve parlamente i zaključak o primanju ili neprimanju na znanje tog izvještaja nema nikakvog formalno-pravnog značaja – kazao je Tegeltija.

(Srna)

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)