Politika 27.02.2021.

Milan Tegeltija: Vidim se u politici, ne bježim od toga

ČITANJE: 4 minute

Milan Tegeltija, novopečeni savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i bivši predsjednik VSTV-a, u prvom razgovoru za Klix.ba na novoj funkciji kazao je da lider SNSD-a nije imao nikakav uticaj na njega dok je bio u VSTV-u, a da se sada okreće političkom životu.

Nakon dvije pravosudne afere u javnosti poznatije kao “Potkivanje” i pod velikim pritiskom domaće javnosti i međunarodne zajednice, Tegeltija je sredinom decembra prošle godine odlučio napustiti mjesto prvog čovjeka krovne bh. pravosudne institucije.

U tom periodu u više navrata je poručio da se ne osjeća sigurno u Sarajevu, da se na VSTV vrše strašni politički pritisci i da je ta institucija kompromitovana. Tada je dobio veliku političku podršku i zaštitu vladajućeg SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom.

Po odlasku iz VSTV-a, nekoliko puta je na društvenim mrežama iznosio političke stavove o Republici Srpskoj, visokom predstavniku, Evropskoj uniji…

Dodik me nije ničim zadužio

Tegeltija je istakao da je pogrešna postavka da ga je Milorad Dodik zadužio nečim pa je odlučio “okačiti kopačke o klin” u pravosuđu, i kao tužitelj i kao sudija.

“Potpuno pogrešna je takva postavka stvari. Niti je mene predsjednik Dodik čim zadužio niti sam ja njega. Činjenica da imamo potpuno kompatibilan pogled i viziju na to kako BIH treba da izgleda i funkcioniše i kakva treba da bude pozicija Republike Srpske u BIH, a sve shodno Dejtonskom sporazumu i Ustavu, koji je njegov sastavni dio, je bila opredjeljujuća da svoje profesionalne kapacitete i iskustvo koje imam, stavim na raspolaganje srpskom članu Predsjedništva i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a time i Republici Srpskoj jer je Republika Srpska ogromnom većinom glasova dala mandat predsjedniku Dodiku da je predstavlja u Predsjedništvu BIH”, rekao je Tegeltija.

Napominje da je pozicija savjetnika je sama po sebi drugačija jer nije pozicija donosioca odluka, nego pozicija čiji je smisao da donosilac odluka ima potrebne informacije i analize kako bi, u ovom slučaju predsjednik Dodik, imao na raspolaganju sve relevatne informacije prije donošenja odgovarajućih odluka.

Kada su u pitanju kritike da je sve vrijeme radio pod palicom Milorada Dodika, Tegeltija kaže da uopšte ne misli opravdavati te špekulacije.

“Neka misli ko god šta hoće, ali naglašavam da me tokom obavljanja dužnosti predsjednika VSTV-a BiH predsjednik Dodik nikada nije nazvao ni da se informiše, a kamoli da nešto sugeriše u donošenju bilo kakvih odluka. Dok sam radio u pravosuđu, radio sam u skladu sa principima nezavisnog pravosuđa. Onda kada sam odlučio da se bavim pitanjima koja podrazumjevaju političko opredjeljivanje, dao sam ostavku i javno se opredjelio bez ikakvih kalkulacija”, naglašava Tegeltija.

Ne postoji antiustavno djelovanje Dodika

Tegeltija je u razgovoru za Klix rekao da je antiustavno djelovanje predsjednika Dodika spin koji se ponavljanjem kao mantra pokušava nametnuti u javnom prostoru Federacije BIH, jer se, kako je rekao, Dodik zalaže za dosljedno poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

“Problem je što Dejtonski sporazum i Ustav sa svojim rješenjima ne odgovaraju unitarističkim, centralistočkim i majorizirajućim tendencijama većine iz političkog Sarajeva, pa se onda vrši klasična licemjerna zamjena teza, da se onaj ko se zalaže za dosljedno provodjenje Ustava i Dejtona kao što je Dodik, etiketira za antiustavno djeluje, a oni koji se stvarno zalažu za antidejtonska i antiustavna rješenja proglašavaju nekim zaštitnicima od antiustavnog djelovanja. To je potpuna licemjerna glupost stvorena za potrebe indoktrinacije javnog mnijenja u Federaciji BiH.”

Dejtonski sporazum za Incka švedski sto

“Imate Valentina Inzka u OHR-u koji ima eksplicitnu i potpuno nedvosmislenu dejtonsku obavezu iz Aneksa 10 izvještavanja Republike Srpske na njen zahtjev, koji to arogantno odbija, iako stalno govori kako Dejtonski sporazum nije švedski sto. Očito je da za neke, uključujući Inzka, ipak jeste”, kaže Tegeltija.

Nakon ostavke u VSTV-u, kaža da svoju budućnost vidi u politici.

“Ovaj angažman je sam po sebi vrlo političan i da se tu ne lažemo, ja od toga ne bježim”, rekao je on.

(E.M)

Oznake: Milan Tegeltija