Vijesti 07.12.2020.

MILAN TEGELTIJA: Zabrinut sam za svoju sigurnost, ne želim da prođem u Sarajevu kao Jozo Leutar

ČITANJE: 1 minuta

“Ne želim da prođem kao Jozo Leutar u Sarajevu”, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, aludirajući na atentat iz 1999. godine.

On je dodao da je zabrinut za svoju sigurnost jer nema pratnju i obezbjeđenje.

”Ja sam htio da vidim kako razmišljaju članovi Savjeta i da vidim kako ću se postaviti dalje. Čuo sam kako je diskutovao jedan broj članova, moja će odluka biti bazirana na tome i na osjećaju sigurnosti koji imam. Ne znam šta vi zaključujete, ne želim da naslućujem bilo šta, govorim koji su parametri na osnovu kojih se ja opredjeljujem. Ja sam čovjek demokrata, radim sve u skladu sa Zakonom, ništa što budem uradio neće biti protiv zakona i neće blokirati instituciju. Osjećam se ugroženim i da mi je narušena sigurnost, ja nemam nikakvo obezbjeđenje. Evidentno je da se pratim i snimam, ne želim da prođem kao Jozo Leutar u Sarajevu, ne planiram da imam takve posljedice. Sve što je danas činjenica, će biti opredjeljujuće kod donošenja odluke”, istakao je Tegeltija za televiziju “N1”.

Govoreći o posljednjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, rekao je da nije bilo nikakvog razloga da ne prisustvuje.

”Tema je bila aktuelna, situacija koja je obuhvatala pitanja sigurnosti, a onda i objavljivanje audio sadržaja. U takvoj jednoj situaciji nema nikakvog osnova da se izuzima član Savjeta. Da je bio pokrenut bilo kakav postupak, naravno da bih se mogao izuzeti. S obzirom na temu sjednice, nije bilo nikakvog razloga za moje izuzimanje”, kazao je Tegeltija.

(NN)