Region 15.06.2021.

MILANOVIĆ: Bez Hrvatske i Srbije ne smiju se dogoditi bilo kakve promjene uređenja BiH

ČITANJE: 2 minute

Bilo kakve promjene u BiH ne smeju se dogoditi bez Hrvatske i Srbije, izvornih potpisnica Dejtonskog sporazuma, izjavio je danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je juče u Briselu na samitu NATO rekao da su se uvrštavanju Dejtonsokg sporazuma u Deklaraciju NATO protivile neke zapadne zemlje među kojima je pomenuo Njemačku i Italiju, prenose agencije.

Danas u Bratislavi razgovarao je sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjednikom Andžejom Dudom i tom prilikom ponovio da je Hrvatska tek nakon šest dana insistiranja uspjela da u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum

“To se nije smjelo dogoditi, to je trebalo da bude riješeno još prije nedjelju dana. Neko se tome protivi, dakle neko ima problema s Dejtonom, želi ga razmontirati”, rekao je Milanović, prenijela je Hina.

Dodao je da te države koje to žele kritikuju srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja tog mirovnog sporazuma.

“To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno”, kazao je Milanović.

Rekao je da se uključivanje Dejtona u završnu deklaraciju NATO protivilo “više država”, Njemačka, Italija, odnosno “niz zapadnih diplomatija”.

“Zapadna Evropa koja na nekom toksičnom niovu, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, obezbjeđuje od potresa”, rekao je hrvatski predsjednik.

Kazao je i da dio zapadnih država za BiH zagovara takozvani “građanski” model kojim bi se zamijenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, a dan ranije u Briselu je rekao da “to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”.

“To neka si rade doma. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Šengen”, rekao je Milanović.

Naglasio je, kako se navodi, da se planovi za BiH ne mogu donositi “ispod radara” te da bilo kakve promjene u susjednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(SB)