Region 13.05.2022.

Milanović: Finci, šokirani ste mnome? Mi smo godinama šokirani vašim bezobrazlukom

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na obilježavanju osnivanja 2. gardijske brigade Gromovi u Petrinji, nakon čega je naglasio kako ne odustaje od blokade ulaska Finske i Švedske u NATO dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH.

– To je moja prisega – naglasio je.

Kazao je da je moralno porazno i tužno da se hrvatska vlada “priprema za izbore u Finskoj” te da je to “intelektualno jedna od nižih tačaka u novijoj hrvatskoj istoriji”.

– Moramo biti jedinstveni. Kada bismo ja i Plenković bili jedinstveni, shvatili bi nas istog trena ozbiljno i garantiram da bi problem bio riješen. Cijena je vrlo mala i Hrvatskoj se može ići u korist, ali kad si razjedinjen, hvataju te u rendu, kak se veli, ti si u sredini, oni se dodaju, to se zove i ševa u nekim dijelovima Hrvatske. To sam ne mogu”, rekao je Milanović.

Kazao je da ne zna zašto se Plenković i HDZ ponašaju tako. Rekao je da nema izbora nego boriti se za Hrvate u BiH.

Referišući se na izjave finskog šefa diplomatije, koji je rekao da su šokirani predsjednikovom retorikom, Milanović je prozvao Fince.

– Dobro došao u klub. Mi smo u šoku već nekoliko godina od vaše ignorancije i bezobrazluka. Njegov državni sekretar to nije rekao kad je bio na sastanku s mojim saradnicima prije nekoliko dana. U šoku smo što ih već godinama boli neka stvar za nas. U šoku sam i zbog ponašanja Plenkovićeve vlade i HDZ-a. Dobro došli u šokirane nacije. Sad vidiš kako je, druže – rekao je Milanović.

(A. S.)