Region 13.06.2021.

MILANOVIĆ: Hrvatska neće potpisati završnu deklaraciju na samitu NATO-a zbog BiH

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je za hrvatske medije izjavio da Hrvatska neće potpisati završnu deklaraciju na samitu NATO-a zbog toga što “neke” zemlje ne žele pristati na spominjanje Dejtonskog sporazuma i konstitutivnosti naroda u BiH.

Novinari su Milanovića pitali zašto na sutrašnji samit ne ide ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman nakon čega je on neočekivano spomenuo šta je zapravo Hrvatska tražila od zemalja članica NATO-a u vezi Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.

“Neće biti problem s Grlićem bit će jedan drugi problem jer se još uvijek dogovaramo oko završne deklaracije samita. U tome sam htio pomoć njemu i HDZ-u, ali to moram radit sam, zato što je još jedan dan do završetka, a neke države nikako ne žele spominjanje Dejtonskog sporazuma i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini”, rekao je Milanović.

Dodao je da je to problem o kojem nije govorio i da je trenutno “5 do 12” i da u tom smislu mora razgovarati s nekim zvaničnicima na samitu.

“U protivnom nećemo dati saglasnost za završnu deklaraciju. To otvoreno sad govorim jer nas se tretira kao sitan kusur, dakle neko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a uopće spomene Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda, kao da je deklaraciju pisala nekakva nevladina organizacija iz Sarajeva. U Zagreb se ne mislim vratiti s tim i to je nešto u čemu su mi mogli pomoći Plenković i Radman ali oni imaju važnijeg posla.”, rekao je Milanović.

Po riječima hrvatskog predsjednika već sedam dana traju razgovori o tome.

“Ne šljive nas pet posto, prema tome došlo je do razine predsjednika države, to samo pokazuje gdje smo otišli i kakve planove za Bosnu i Hercegovinu imaju neki međunarodni krugovi, ali to pored Hrvatske neće proći. Nisam ni mislio da ću se time baviti, ali to sad moram reći hrvatskoj javnosti, u koliko sutra bude komešanja. Mislim da oni koji se bave vanjskom politikom, da su već shvatili nakon moje prve rečenice o čemu se radi”.

(SB)