Region 19.10.2022.

Milanović: Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove. Ovo nije u našem dvorištu. Ponašamo se civilizirano to je sve. Ako ovo nije rat, onda ni Hrvatska nije bila u ratu. Ovaj rat nije nikad objavljen, ali je rat koji je vojnički izazvala Rusija, a Zapad se formirao u svemu osim u tome da šalju ljude, kazao je Zoran Milanović, predsjedni Hrvatske, u izjavi za medije osvrćući se na navode Politica da se Hrvatska ponudila za domaćina obuke ukrajinskih vojnika, prenosi N1.

Dodao je da Hrvatska, dok je on vrhovni komandant, neće učestvovati u ovom ratu. Pita se i ko će Hrvatskoj nadoknaditi za donirane helikoptere i ostale donacije.

“To nije naš rat”

“Teoretski je moguće da me zaobiđu dvotrećinskom većinom, ali na meni je da upozorim na retardiranost takve politike. Tko glasa za to, za mene nije normalan u ovom situacija. Ako hrvatski instruktori, koje nemamo ni za sebe, krenu učiti vještinama Ukrajince koji već osam mjeseci krvavo ratuju i imaju znanje veće od Amerikanaca bilo gdje, tu govorim o smislu ove parade. To je farsa. Politički gledano, ne želim da se Hrvatska vojska aktivno veže s tim”, dodao je Milanović.

“Neću dopustiti da šačica šarlatana i ljudi koji gledaju svoje interese Hrvatsku uvlače u bilo što više od minimuma korektnosti i solidarnosti. To smo pokazali, dosta. Hrvatski vojnici nisu školovani da vode tuđe ratove. To nije naš rat”, dodao je.

(N.M.)