Region 22.04.2021.

Milanović: Jasenovac je bio ustaški logor, a oni su Hrvati i ne mogu da kažem da s tim nemamo veze

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas u Jasenovcu da je tamošnji ustaški logor iz Drugog svjetskog rata bio logor za ubijanje onih koji nisu mogli da se zaštite.

“To je bio ustaški logor, ali ustaše su Hrvati, a kako sam ja Hrvat i predsjednik hrvatske države, ne mogu reći da me se to ne tiče i da s tim nemamo veze. Imamo veze sa svim što je među nama bilo, i dobro i plemenito i loše i nisko, kako god ko od nas gledao na to”, rekao je Milanović u izjavi novinarima u Jasenovcu.

U delegaciji predsjednika Hrvatske bili su i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao i bivša premijerka Jadranka Kosor i predstavnici Udruženja veterana Domovinskog rata i antifašista. Oni su simbolično položili cvijeće i kamenčić kod spomenika Kameni cvijet u Spomen-području Jasenovac.

Milanović je na pitanje novinara rekao da je Jasenovac uvijek bio kontroverzan, da se manipulisalo brojem žrtava i da u njega nije nikad došao Josip Broz Tito.

On je istakao da je u logoru ubijeno oko 100.000 ljudi, što je jednako strašno kao i pretjerivanje da je ubijeno 700.000 ljudi.

“Jedna strana pretjeruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi, time čine štetu istini i srpskom narodu”, rekao je Milanović, piše Klix.

(A.M.)