Region 16.06.2021.

MILANOVIĆ: NATO odbija Dejton u deklaraciji u BiH, a Dodika kažnjavaju zbog kršenja sporazuma

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovo je komentirao diplomatsku inicijativu koju je pokrenuo prije sastanka NATO članica u Briselu, nakon koje je unesen dio formulacije koji, uz dio teksta vezan uz Bosnu i Hercegovinu, spominje Dejtonski sporazum.

Govoreći o nedavno održanom NATO samitu u Briselu, Milanović je naveo je kako odsutnost hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana nije negativno utjecala na sami ishod deklaracije, prenosi Klix.

“To što su nam pokušali prirediti na samitu NATO-a je mala zavjera, tri intervencije našeg ambasadora su bile odbijene. Postoji plan da se Dejton promijeni, supstituira nečim što ne znamo i to je potpuno očito. Istovremeno se kažnjava Dodika jer krši Dejton, dok se istovremeno grčevito odbija samo spominjanje Dejtonskog sporazuma u završnoj deklaraciji NATO-a koja se bavi Bosnom i Hercegovinom”, kazao je on.

On kaže kako iza toga stoji cijeli niz zapadnoevropskih država s nivoa ispod visokog nivoa.

“Miševi pokušavaju voditi Žikino kolo. Nemoguće je dobiti pažnju Angele Merkel o odnosima između Komšića i Dodika. Njezin stav je puno bliži našem stavu, a u berlinskom ministarstvu vanjskih poslova postoji spektar ljudi, iz moje nekadašnje političke opcije, koji su eksperimentatori i koji bi od Bosne i Hercegovine napravili utopiju. Neka si to rade u Njemačkoj”, izjavio je hrvatski predsjednik.

(SB)