Vijesti 03.09.2015.

Milanović: Nismo zabranili uvoz mlijeka iz BIH, samo želimo da se poštuju procedure

ČITANJE: 2 minute
zoran milanovic

Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je juče u Splitu kako Hrvatska nije zabranila uvoz mlijeka iz BiH, te kako se radi o potrebi provjere kvalitete tog mlijeka.

– Ne, nismo zabranili uvoz (mlijeka) nego smo intervenisali, to je privremena mjera. Mi smo to napravili jer smatramo da je to ispravno i odgovorno da se provjeri kvaliteta te robe koja se izvozi iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, u praksi većinom u Hrvatsku- rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara o nesporazumima s uvozom mlijeka iz BiH u Hrvatsku.

Milanović je poručio kako će Hrvatska u vezi uvoza mlijeka iz BiH insistirati na poštovanju procedure.

– Mi nećemo zavlačiti i raditi na štetu izvoznika mlijeka iz BiH, ali kad se poštuje puna procedura, na njoj ćemo insistirati. Postoje prava ali i obaveze – ne možeš uzimati jedno bez drugog – to u BiH moraju shvatiti. Vidim da tu etničke razlike ne igraju nešto (ulogu) kad je novac u pitanju, ali Hrvatska je naša država, poštujemo druge, ali ovo su naši interesi- istakao je Milanović.

Prema njegovim riječima, četiri mljekare u BiH su se tehnički kvalifikovale da mogu izvoziti u EU i to je jedno od prava koje BiH ima u asimetričnom sistemu preferencija kao trgovinski partner i manje razvijena zemlja koja je u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Milanović pritom ističe kako je BiH dužna Hrvatskoj dati tzv. tradicionalne kvote trgovine, kao što se Hrvatska ponašala prije deset godina prema Sloveniji kada je ta zemlja ušla u EU, a Hrvatska tada još nije bila članica EU.

Naglasivši kako je on kao premijer Hrvatske odgovoran za dobrobit hrvatskih komapanija te govoreći o tzv. tradicionalnoj kvoti trgovine, istakao je kako je to pravo koje bi BiH trebala dati Evropskoj uniji, odnosno u praksi hrvatskim kompanijama koje su tradicionalno izvozile hrvatske proizvode u BiH.

– Bosna i Hercegovina to već godinu i po zavlači i vrijeme je da se to kaže- rekao je Milanović.

Hrvatska je, kaže, spremna pomoći onima koji su slabiji od nje, ne samo zato što u BiH živi pola milijuna Hrvata, koji imaju hrvatsko ali i bosanskohercegovačko državljanstvo, nego i “zbog interesa i i dobrobiti hrvatskih izvoznika koji proizvode u Hrvatskoj, gdje su hrvatska radna mjesta i gdje se plaćaju porezi”.

(Jutarnjilist.hr)