Region 11.12.2020.

MILANOVIĆ O BIH: Dejtonsko uređenje može se promijeniti samo nasiljem, nema drugog načina

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Zoran Milanović gostovao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku, gdje je govorio o situaciji s koronavirusom, vakcinaciji, svom neodlasku na summit u Briselu i drugim temama, uključjući Bosnu i Hercegovinu.

Komentirao je, naime, situaciju u BiH i budućnost Dejtonskog sporazuma.

– Dejton je takav kakav je i ne vidim uopće načina da ga se promijeni bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svako zna, nikad nije prolazilo. I uvijek je izazivalo još veće nasilje. Vi ne možete bosanski sustav, bosanskohercegovački okvir promijeniti bez volje konstitutivnih naroda – rekao je Milanović.

Dodao je:

– Imate Hrvate – da, Hrvati postoje, kao i Bošnjaci, postoje, ne možemo se praviti da ne postoje – koji su nezadovoljni u toj državi. Je li to neka tajna? Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu što će to meni jako teško reći, mada će mi to reći, već i govore. Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donošene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, i to nije nikakav srednji vijek, i bez toga nema građanske države. Dakle, još jednom govorim – građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem – zaključio je Milanović.

(Avaz)