Region 04.10.2022.

Milanović o izborima u BiH: Ovo je fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj traljavosti

ČITANJE: 2 minute

Ovo je fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj pasivnosti i traljavosti, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, komentarišući izbore u BiH.

“HDZ nije jednako hrvatski narod”, dodao je, prenosi N1.

Rekao je da je HDZ dobro prošao u županijama gdje su Hrvati.

“Opet je izabran Komšić, jednu i po godinu pokušavam vikati o ovoj temi. Uspiješ, vidiš da postoje planovi da se Hrvati marginaliziraju, uporno se ne provodi odluka Ustavnog suda – odluka Ljubić”, rekao je predsjednik Hrvatske.

On je rekao da ako Plenković želi biti zaslužan za to, neka bude.

“Što je napravio Šmit? On je zadnji dan donio neku odluku kojom je kao spasio Hrvate. Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš maknuti Komšića”, rekao je Milanović.

Istakao je da je ovo katastrofa za hrvatsku spoljnupolitiku.

“Hrvatska je ovo mogla riješiti, djelovanje prije svega Plenkovićeve vlade. HDZ je prikupio orahe, zimnicu, fermentirano voće, to će trajati neko vrijeme”, dodao je.

Dodao je da će u sljedeće četiri godine Zagreb stati ili za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda ili Hrvata tamo neće biti.

Milanović se osvrnuo na Željka Komšića, navodeći da on ne smije doći u mjesta gdje žive Hrvati. Čestitao je Bećiroviću i Cvijanović.

“Prije 10 godina sam kao relativno blizak Komšiću i na čijim skupovima sam držao zapaljive govore, nagovarao Lagumdžiju da se on kandidira, ali se nije usudio jer se bojao poraza. Bećirović se nije bojao jednog poraza, a drugi put je pobijedio”, kazao je Milanović.

“U ovom slučaju smo pokazali slabost i atrofiju zahvaljujući Plenkoviću i njegovim trbuhozborcima”, dodao je.

Što se tiče Mostove inicijative da se Komšića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj, kaže da se slaže u supstanci s tim.