Region 21.10.2020.

MILANOVIĆ: Plenković pravi aluzije da sam narkoman, iako nemam para za kokain

ČITANJE: 2 minute

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u Iloku se obratio javnosti komentarišući najnovije događaje na hrvatskoj političkoj sceni.

Naravno, ponovno je premijer Andrej Plenković bio glavna tema njegova obraćanja, ali ovaj put nije poštedio ni ministra ekonomije Tomislava Ćorića kojeg je nazvao “mađarskim potrčkom”.

Upitan da prokomentariše izjavu premijera Plenkovića da je on prije četiri godine sijao mržnju, Milanović je rekao:

– Kako sam ja to 2016. posijao mržnju i agresiju? Ja želim da znam to da mogu da se izvinim – rekao je Milanović.

Na pitanje zašto ga je premijer nazvao “piromanom i vatrogascem”, hrvatski predsjednik je rekao:

– On je puno vremena proveo na kroasanima u Briselu i Parizu pa vjerovatno teže smišlja dosetke, ali moramo da se nasmijemo. To znači da me smatra odgovornim za taj napad. To su užasno teške optužbe. Mi se ne prepucavamo, ja nudim ograničena rješenja, a premijer se ponaša kao herojski zec koji je smislio da sazove Koordinaciju domovinske bezbjednosti, koja je neko paratijelo, smišljeno za vrijeme mandata bivše predsjednice, valjda samo zato da Kolinda ne sjedi na njemu – kazao je predsjednik pa dodao:

– Premijer je, kazavši da sam 54-godišnji šmrkavac, aludirao da sam ja kokainski zavisnik. To je inspiracija iz septičke jame interneta. Ja imam problema sa disajnim putevima, imam alergije, ali spominjati takvo nešto može samo jedan low-life. Ja za kokain nemam ni novca – rekao je Milanović, a prenosi “Jutarnji list”.

Milanović se prilično oštro osvrnuo i na ministra Ćorića.

– Taj “mađarski potrčko” će meni da dijeli lekcije? Pa on prvo sve javlja Mađarima, a tek onda nama. Ćorić je 2012. bio docent na Ekonomskom fakultetu i njegov CV se tada preko Davora Bernardića našao na mom stolu. Hteo je unapređenje, ali ja takve došljake nisam primao. Pa se onda uvalio u HDZ. Zato sam ja za Plenkovića Milanović, a za Ćorića “gospodin predsjednik hrvatske republike” – kazao je Milanović.

Podsjetimo, ranije u srijedu premijer je ovo rekao o predsjedniku.

– Što se tiče samoga predsjednika Republike, smatram da on, nakon što je relativizovao taj napad, to meni izgleda kao da piroman želi da se preruši u vatrogasca. Ja tako čitam tu njegovu poruku i kad dođe vreme, onda ćemo temeljito raspraviti o tome šta on misli – rekao je Plenković, govoreći o napadu na zgradu Vlade Hrvatske, kada je Danijel Bezuk (22) teško ranio jednog pripadnika obezbjeđenja pa zatim izvršio samoubistvo.

(Srna)