Vijesti 10.01.2023.

MILANOVIĆ POKRENUO INICIJATIVU Predrag Gugo Lazarević dobija bistu za Dan grada Banjaluka

ČITANJE: 1 minuta

Pokrenuo sam inicijativu da postavimo spomen bistu Predragu Gugi Lazareviću ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske. Inicijativu je prihvatio gradonačelnik i planirano je da se otkrije u sklopu obilježavanja Dana grada ove godine.

Poručio je ovo šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović.

Na ovaj način, Banjaluka će se odužiti velikom i istaknutom profesoru, književniku, nekadašnjem direktoru Narodnog pozorišta, direktoru Narodne i univerzitetske biblioteke, te je jedna od najautentičnijih ličnosti Banjaluke koja je obilježila kulturni i politički život Banjaluke krajem 20. i početkom 21. vijeka.

– On i njegova porodica su sačuvali neprocjenjivu zbirku eksponata, namještaja, dokumenata, koja svjedoče o životu građanske Banjaluke između dva velika rata čiji su oni bili aktivni sudionici. Stalna postavka tih eksponata je izložena u Banskom dvoru i na taj način se simbolično ban i njegova porodica vratila u svoju kuću. Postavljanje ove spomen biste ispred Narodnog pozorišta a pored njegovog prijatelja, takođe, velikog Banjalučanina Nikole Koljevića je mali znak zahvalnosti prema ovom velikom čovjeku i njegovoj porodici – napisao je Milanović.

Gugo Lazrević je sin četvrtog bana Vrbaske banovine dr Todora Lazarevića.

(A. S.)