Region 31.01.2023.

Milanović ponovo u centru pažnje ruskih medija

ČITANJE: 2 minute

Posljednje izjave predsjednika Zorana Milanovića da je “Kosovo oteto Srbiji” i da “Krim više nikada neće biti Ukrajina”, ponovo su u centru pažnje ruskih medija. RIA novosti su mu u posljednja 24 sata posvetile čak devet članaka, a svaku Milanovićevu izjavu pretvorili su u članak u kojem napominju kako se i prije suprotstavljao odlukama Zapada i da “nije ničiji rob”, prenose hrvatski mediji.

Navode da izjave Milanovića ne koriste samo ruski portali, već isto radi i, kako kažu, glavni ratni huškač ruskog predsednika Vladimira Putina, Vladimir Solovjov. Hrvatski portal “24sata” piše da Solovjov od početka specijalne vojne operacije, zajedno sa svojom dragom koleginicom Margaritom Simonjan, u emisiji u udarnom TV terminu gosti razne stručnjake i analitičare, a rasprave se, kažu, najčešće pretvore u takmičenje u prijetnjama Zapadu.

“Nema kome nisu zaprijetili. Britaniju će potopiti, SAD uništiti, Njemačku spaliti, Francusku demolirati, Poljsku pregaziti, države Baltika pretvoriti u prah…” piše portal. Ukratko, navodi portal “24 sata”, ako pitate Solovjova i njegove goste, od Rusije nema jače sile. Ovaj voditelj i njegova družina u emisiji emitiranoj 16. januara već su hvalili Milanovića i njegovu raniju izjavu da Vašington i NATO preko Ukrajine vode proksi rat protiv Rusije.

“Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. To su gluposti. Nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. Šta bi trebalo da budemo? Američki robovi?”, vrtjela se ova Milanovićeva izjava na ruskoj TV. Pritom da to ne govori neki posljednji čovek u Evropi, nego predsjednik Hrvatske, kazao je tada Solovjov, podsjeća portal.

Milanovića je sinoć kod Solovjova prvi spomenuo politolog Dmitrij Evstafjev, jedan od redovnih gostiju u emisiji. “Jako mi se svidio prijatelj iz Hrvatske. Jako mi se svidio. Izrekao je veliku istinu. Možete rastrgati na komade sitnu boraniju koja se ne može suprotstaviti. Ali kad možeš dobiti po njušci: neee, to nismo potpisali.”

Potom je dodao:

“Vidite kakva je to sitna, jeftina šuša! Koja se može samo besomučno pridružiti na Srbiju. Raskomadati Srbiju, to je normalno. To je bilo ispravno. To je bila demokratija. Ali dobiti po njuškama od Rusije?”, rekao je Evstafijev, piše zagrebački “Večernji list”. Politikolog je dalje rekao da “znamo da će Zapadu u Ukrajini biti nanesen strateški poraz”.

“I čitava konstrukcija koju EU i SAD grade na Balkanu, uključujući kriminalni šaher-maher, će se urušiti. Tamo će pretendenti još podijeliti”, rekao je Estafjev, a prenosi “Tanjug”.