Politika 25.09.2021.

Milanović poručio da je Komšić u UN predstavljao samo sebe

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je ponovo govorio o Bosni i Hercegovini te prokomentarisao zamjerke zbog izjave da se smatra “predsjednikom Hrvata u BiH”, a za Željka Komšića poručio da je opasan za BiH.

Kolinda Grabar-Kitarović je bila predsjednica Hrvata u BiH. Ako želite potjerati Hrvatsku iz BiH, onda ćete uzimati ta temeljna ustavna prava i optuživati one koji se bore za temeljni red. Bi li se narod i njegovi predstavnici postavili tako da se ne dira u njihova prava? Ne bi, gledali bi prema Hrvatskoj. Što više Hrvati insistiraju na svom pravu, zaključio bih da žele ostati. Postulat Dejtona je da svaki narod bira svoje predstavnike, za ugradbene mjere nema mjesta. Neko je devedesetih bio ratni huškač, ali nisam rekao da je netko četnik – kazao je.

Zoran Milanović je zatim dao izjavu koja je identična mišljenju koje ima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi Klix.

– Komšić je predstavljao sebe u UN. Znam ga dugo, opasan je i radi štetu BiH. Ako želiš dobro svojoj zemlji daj im, brate, da biraju svoje ljude. Istina uvijek ne pobjeđuje, ali ima velike šanse – kazao je Milanović.

Interesantno, prije dva dana hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako se ne slaže sa izjavom predsjednika Milanovića da je on predsjednik Hrvata u BiH.

Plenković je na upit novinara da pojasni Milanovićeve izjave u kojima tvrdi da je on predsjednik i Hrvata u BiH, rekao da ne zna da li je to bila reakcija na ranije izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Ne znam radi li se o nekakvim reakcijama ili ne, ja nisam bio u Njujorku. Ono što mogu reći na to sve je da BiH ima svoje institucije, a Hrvatska svoje – kazao je Plenković.