Region 27.03.2021.

Milanović Pupovcu: Plačibabo, na tvom mjestu bih se figurativno ubio

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u subotu da Milorad Pupovac pokušava “podvaliti idiotariju” prema kojoj predsjednik Republike krši Ustav vršeći pritisak na njega i poslanika Veljka Kajtazija te mu, uz ostalo, poručio da bi se on, da je na njegovom mjestu, “figurativno ubio ili zašutio”.

“Očekivano, nakon urgentnih konzultacija sa svojim principalom, plačibaba Pupovac, ustreptao do ganuća, uz tihu slutnju suza, nastavlja s lažima i teškim glupostima.Zaziva, blagoš nama, i Radu Končara, heroja otpora s kojim su bratski ratovali moji didovi, stričevi i ujci. Ne znam za njegove”, napisao je Milanović na Facebooku nakon konferencije za novinare Milorada Pupovca.

Saborski poslanik Pupovac (SDSS) u subotu izjavio o da je Milanović pokušao uticati na njega i poslanika romske manjine u Saboru Veljka Kajtazija da kao poslanici podrže njegovu kandidatkinju Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Ustvrdio je da Milanović krši ustavni poredak svojim načinom predlaganja Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda te da je, uticajem na saborske poslanike, pokušao destabilizovati vladajući većinu u Hrvatskom saboru.

Uz to je predsjednik SDSS-a, uoči obraćanja javnosti, na društvenim objavio je poruke koje mu je uputio Milanović. Na objavljenoj fotografiji (screenshotu) razgovora između Pupovca i Milanovića, vidljivo je da je Milanović Pupovcu, između ostaloga napisao “Srami se, bijedniče” te da će srpski narod “procvasti u Hrvatskoj kada se otarasi Pupovca i njegovih lopova”.

Milanović je u objavi na Facebooku, uz ocjenu da je “očajno nekoherentan za jednog profesora lingvistike” ustvrdio i da Pupovac “pokušava podvaliti idiotariju prema kojoj Predsjednik Republike krši Ustav vršeći pritisak na njega i zastupnika Kajtazija” te mu poručio mu da se ne upoređuje s Kajtazijem.

“Veljko (Kajtazi) je ušao u Sabor s tri tisuće glasova. U Republici Hrvatskoj ima deset tisuća Roma. On u toj populaciji ima veći legitimitet nego ja u općoj. Ti s mizernih deset tisuća glasova. Srba je u Hrvatskoj prema zadnjem popisu bilo 200.000, ali dobro znamo da sigurno još sto tisuća naših građana ima porijeklo/identitet koji je u manjoj ili većoj mjeri srpski. Čak deset  tisuća ih je odabralo tebe. Ja bih se, na tvom mjestu, figurativno, ubio. Ili zašutio”, napisao je Milanović.

“Predstavnik Srba u našoj državi, jednako kao što sam predstavnik Hrvata, sam ja, ne ti”, poručio je Milanović Pupovcu.

Dodao je kako “tople i bratske riječi koje mu već više od petnaest godina upućuju hrvatski Srbi stvorile u njemu i vrlo jaku emociju prema njima”.

“Pupovac ‘optužuje’ Predsjednika Republike da utječe na saborske zastupnike da izglasaju njegov prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda, što je ‘nedopustivo’. A Predsjednik RH je Ustavom ovlašteni predlagatelj. Međutim, premijer Plenković i ministar Malenica mogu i smiju utjecati na zastupnike i određivati koga će izabrati, iako nisu ni na koji način ovlašteni”, naveo je Milanović i dodao: “Dobra logika”.

Milanović je na optužbe o pokušaja uticaja na poslanika odgovorio kontraoptužbom. Pupovca je upitao je li pritisak na izvršnu vlast bio i situacija kada ga je Pupovac, dok je Milanović bio predsjednik Vlade ucjenjivao s “par žetončića u Saboru” i “povlačio za rukav po hodnicima Vlade” i “kamčio za sebe i svoje jarane vrijedne nekretnine i parcele srpske Prosvjete u centru Zagreba”.

“Jesi li tada, o Milorade, ‘vršio pritisak’ na šefa izvršne vlasti hrvatske države, ucjenjujući ga/me s tih par žetončića u Saboru. Koji mi nisu bili potrebni, jer sam dobio izbore apsolutnom većinom, s nešto manje od milijun glasova. Od čega stopedeset tisuća Srba, brat bratu. Što te je duboko živciralo i frustriralo”, stoji u Milanovićevoj objavi.

Poručio mu je i da novinarima nije pokazao sve poruke između njih dvojice te da cenzurira kao u Novostima i Kumrovačkoj školi.

“Milorade, nisi novinarima pokaz’o sve radosne objave moje. Opet cenzuriraš, kao u Novostima, kao u Kumrovečkoj školi.. čik, objavi, ako smiješ. Nema tu ničega prostačkog, nikoga nisam nazvao smećem ili baljezgao o profesoricama prava koje se rado prepuštaju vucaranju po blatu. Samo prokleta istina”, naveo je Milanović.

Upitao ga je i u čemu je problem oko Zlate Đurđević.

“Zlatu Đurđević si prvo nazvao samodiskvalificiranom (original Plenkovićev plitki vokabular, ergo protuustavni pritisak? Or what?) padobrankom, da bi je, nakon što sam te raskrinkao k’o zadnjeg mehanskog tata, danas obasuo komplimentima. U čemu je, onda, problem, crni Mićo, ustavobranitelju naš? Jedino što vas, dakle, zanima jest kavga sa mnom – evo, imate je – ali prije svega želite spriječiti svaku promjenu u HDZ-ovom pravosuđu, po Plenkovićevom nalogu”, napisao je Milanović.

Pupovcu je poručio da neće izbjeći “strašni sud i suočenje s njegovom kandidatkinjom u Saboru”.

“Bistre oči uplačljive oči. I okani se brige za tuđu djecu i nji’ov razvoj. Djecu plaše tobom, ne mnome, crni Milorade”, stoji na kraju objave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

(A.M.)