Politika 16.09.2020.

MILANOVIĆ SA DODIKOM: Jednostrana revizija Dejtonskog sporazuma neprihvatljiva za Hrvatsku

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem u Zagrebu.

Na sastanku Dodika i Milanovića se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njenim evroatlantskim perspektivama, kao i o problemima u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Hrvatske.

“Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos”, navodi se u saopšenju.

Dodik je rekao da je bilo riječi i o privrednoj saradnji i projektima koje BiH i Hrvatska zajedno rade.

“Potrebna je veća ekonomska saradnja”,rekao je Dodik za RTL nakon sastanaka, prenose Nezavisne.

Dodik je komentarisao i izgradnju auto-puteva kroz Srpsku, te dodao da niko nema namjeru ništa da ruši.

“Kada gradite auto-put, neki od objekata se vjerovatno moraju skloniti. Јedna od tema bila je izgradnja mosta u Gradišci. Niko nema namjeru ništa da ruši. Ta je priča završena prije 25 godina. Intervencijom hrvatske zajednice u Modriči smo promjenili trasu, tako će biti i u okolini Potkozarja”, istakao je Dodik.

Naglasio je da su mnoge stvari koje se tiču Dejtona promijenjene, prije svega Hrvata, a onda i Srba.

“Predsjednik Milanović je htio da se upozna sa viđenjima. Јa sam primarno za mir i stabilnost. Nas političko Sarajevo tretira kao agresore. Kako ja koji sam rođen u Banjaluci mogu biti agresor? Moja politika nije secesija”, izjavio je Dodik.

Nakon sastanka sa Milanovićem, Dodik je razgovarao sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Prethodno, Dodik je obišao Sabornu crkvu u Zagrebu i razgovarao sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

On je takođe uručio donaciju Vlade Srpske u iznosu od 100.000 evra za obnovu Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu koja je oštećena u zemljotresu.

(SB/banjaluka.net)