Region 27.09.2021.

MILANOVIĆ: Subotica bila veći hrvatski grad od Zagreba i Splita, ali nije opstala van matice

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na obilježavanju 30. godišnjice ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice ponovo je govorio o stanju u regiji, a dotakao se i naše zemlje.

Kazao je kako imamo neriješenu situaciju u regiji, imamo vlast u Beogradu koja “lupeta o srpskom svijetu”, rekao je oslikavši neodrživost takve teorije brojkama o pripadnicima Hrvata u Srbiji, prenosi Klix.

“Pozivam Hrvate ako ne žive u Hrvatskoj, neka gledaju na susjede, neka čuvaju svoju tradiciju i svoje ime, ali budu svjesni da žive u Srbiji”, rekao je.

Subotica je 1900,. godine imala 100.000 stanovnika, rekao je Milanović naglasivši da je tada Split imao 15.000, Zagreb 60.000, a u Subotici su od tadašnjih 100.000 njih 50 posto bili Hrvati Bunjevci.

“Dakle Subotica je tada bila najveći hrvatski grad, ali nije opstao, jer je bio daleko, nije bio u matici kao Split, ili Zagreb”, rekao je Milanović pa retorički zapitao “Je li Subotica hrvatski svijet?”, aludirajući na politiku službenog Beograda o “srpskom svetu”.

Hrvati u Bosni i Hercegovini vide Sarajevo kao svoj glavni grad i stalo im je da BiH i stalo im je do toga da ih kao konstitutivni narod predstavlja političar kojega su oni izabrali, naglasio je.

U usporedbi s Crnom Gorom stanje u BiH je uređeno i “oni koji rade probleme Hrvatima ne shvaćaju koliko je rješenje jednostavno”, rekao je Milanović.

(SB)