Region 03.08.2021.

Milanović uručuje odlikovanje jedinici HVO-a čiji je komandant osuđen za zločine

ČITANJE: 2 minute

Zoran Milanović će u četvrtak na obljetnici Oluje dodijeliti odlikovanja postrojbama Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i to onim jedinicama koje se dovode u vezu s ratnim zločinima.

Kako piše Večernji list, jedno priznanje je namijenjeno Vojnoj policiji HVO-a, a drugo Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović. Obje su djelovale na području tadašnje paradržave Herceg-Bosne, prenosi index.hr.

Upravom Vojne policije HVO-a je rukovodio Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Haškom sudu u slučaju Prlić i ostali. Dobio je 16 godina zatvora.

“Ćorić je do 10. studenog 1993. igrao ključnu ulogu u funkcioniranju mreže zatočeničkih centara HVO-a. Doprinio je držanju tisuća Muslimana u zatočeništvu pod teškim uvjetima, tijekom kojeg su ti ljudi premlaćivani, zlostavljani i ponižavani. Osim toga, usprkos alarmantnim informacijama koje je dobivao, Ćorić ništa nije poduzeo da bi spriječio da se zatočenici šalju na liniju fronta kako bi tamo radili, pri čemu su mnogi od njih ubijeni ili ranjeni”, stoji u presudi Haškog suda.

U Vojnoj policiji HVO-a je djelovao i Berislav Pušić, još jedan osuđenik na dugogodišnju kaznu u slučaju Prlić i ostali. Kasnije je imenovan šefom Službe za razmjenu i Komisije za zatočeničke objekte, tijela kojima su povjerene odgovornosti u oblastima zatočenja i razmjene zarobljenika.

Milanović bi odlikovanje mogao uručiti i Željku Džidiću, zapovjedniku 3. bojne Vojne policije HVO-a u Mostaru koji je u listopadu 2011. pobjegao u Hrvatsku uoči početka ponovljenog suđenja za ubojstva zarobljenih pripadnika Armije BiH počinjenog 1993. u Mostaru. Riječ o žrtvama iz Komande Četvrtog korpusa Armije RBiH u zgradi Vranica, a i istragu nad zarobljenicima na Mašinskom fakultetu u Mostaru, čiji posmrtni ostaci su pronađeni tek 2007., vodio je upravo Džidić. Obitelji ubijenih već 28 godina čekaju pravdu, a dio žrtava se i dalje vodi nestalima, piše Radio Sarajevo.

U zoru 28. srpnja 1993. Vojna policija HVO-a upala je u dom Stočanina Mustafe Dizdara. Pred suprugom i djecom Dizdar je zarobljen i nasilno odveden. Zajedno s još nekoliko Bošnjaka, koji su također uhićeni u svojim domovima, odveden je u logor.

(SB)