Region 08.10.2021.

MILANOVIĆ: Za susjede imamo poruke mira i istine, nećemo im određivati kad da slave ili tuguju

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti povodom 30. obljetnice proglašenja neovisnosti.

Predsjednik Zoran Milanović obratio se hrvatskoj javnosti povodom 30. obljetnice proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, prenosi dnevnik.hr.

“Dragi hrvatski građani, drage Hrvatice i Hrvati. Odlučio sam vam se obratiti baš danas, 8. listopada jer svaka država ima datume u svojoj povijesti koji se mora pamtiti i dostojno obilježavati. Puno je značajnih datuma u povijesti naše domovine, ali smatram kako su dva nezaobilazna, kameni temeljci hrvatske slobode i neovisnosti”, rekao je predsjednik.

“Jedan smo svečano obilježili u kolovozu, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a drugi danas, Dan neovisnosti. Naša Hrvatska republika mlada je demokracija, ali kao država hrvatskog naroda znana je i priznavana stoljećima. Jedino što je nedostajalo u njezinoj dugoj državnosti bila je upravo neovisnost. Neovisnost od drugih kruna, vladara i država. A to se promijenilo prije točno 30 godina, 8. listopada 1991. godine.

Tada je Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom”, rekao je MIlanović na početku svog obraćanja.

“Bila je to konačna potvrda i to od najvišeg predstavničkog tijela hrvatske države volje ogromne većine hrvatskih građana. Volje koju su građani nedvosmisleno pokazali na referendumu 19. svibnja iste godine kada su se izjasnili kako žele živjeti u samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj”, rekao je predsjednik.

“Referendum o samostalnosti i suverenosti bio je dokaz jedinstva i dokaz što želimo. No drugima je tada to bio nedovoljan dokaz.

Nisu nam odmah dopustili da u miru izgradimo demokratsku samostalnu državu. Ovo je prigoda da sebi, ali i djeci i unucima ponovimo istinu…ovo govorim baš zbog onih koji su tada bili djeca ili nisu bili niti rođeni. Moraju znati kako je hrvatski put do neovisnosti bio jako težak”, rekao je Milanović.

“Bio je to pokušaj fizičke likvidacije legitimno izabranog hrvatskog vodstva.

Ne govorim ovo da bismo živjeli u prošlosti, već zarad sigurne nam budućnosti.

Svojim susjedima nećemo određivati kada će slaviti, a kada tugovati, za njih imamo prije svega poruke mira i riječi istine.

Istina za Hrvatsku nije bolna, odnosno nitko je se ne bi trebao stidjeti. Naša djeca žele sigurnu budućnost, ostvarivati one snove i nade koji su njihovim očevima i majkama još nedavno bili oduzeti i zapriječeni”, kazao je i dodao:

“Bit će nam onako kako sami napravimo. Gradimo Hrvatsku budućnost pametno, nekad ako i treba i sebično. Posebno se obraćam vama rođenima 90-ih, uvjeren sam da znate kakvu Hrvatsku želite za 30 godina. Svima nam želim desetljeće mira i da niti jedna generacija ne doživi strahote od prije 30 godina! Sretan nam Dan neovisnosti”, rekao je Milanović.

8. listopada 1991. godine Sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom.

Odluka je donesena dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore u kojima je bilo državno vodstvo s dr. Franjom Tuđmanom, a srpska se agresija proširila na velik dio Hrvatske.

Zbog mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je svoju povijesnu odluku od 8. listopada donio izvan svoje zgrade na Markovu trgu, u podrum Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Do 1. siječnja 2020., kada je na snagu stupio novi Zakon o blagdanima, 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti i bio je državni blagdan, taj dan sada je Dan Hrvatskoga sabora i spomendan.

(SB)