Politika 16.05.2022.

Milanovićev stav o blokadi novih prijema u NATO podržale tri hrvatske stranke u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Tri hrvatske stranke stranke iz BiH podržale su danas zauzimanje predsjednika Zorana Milanovića za tamošnje Hrvate uključujući ideju da se blokira ulazak Finske i Švedske u NATO ako se ne izmijeni izborni zakon u BiH.

Milanović je ranije danas zatražio od predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata da se jasno izjasne slažu li se s njegovom politikom kako bi je mogao nastaviti provoditi.

“Podržavam politiku predsjednika Milanovića i pozivam institucije Republike Hrvatske da pomognu u rješenju hrvatskog pitanja u BiH i da poduzmu sve potrebne korake koliko god oni teški bili”, rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović za portal Bild.ba.

Dodao je da je za Hrvate u BiH ovo “povijesni trenutak” koji se mora iskoristiti.

“Predsjedniče, molim vas, nemojte i vi odustati od nas”

Čelnik HSS-a BiH Mario Karamatić je na Facebooku napisao kako Hrvati vide “smisla, interesa koristi” u tome što Milanović radi te ga je pozvao da nastavi.

“Predsjedniče, molim vas, nemojte i vi odustati od nas kao što su svi drugi odustali iz ovih ili onih razloga”, napisao je Karamatić.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž rekao je kako je “Zoran Milanović u posljednjih 15 dana za internacionalizaciju hrvatskog pitanja u BiH uradio više nego HDZ u posljednjih 20 godina”.

Milanović danima uporno ponavlja da bi Hrvatska trebala blokirati Finsku i Švedsku ako se ne izmijeni izborni zakon u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate na izborima u listopadu.

No, hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković optužuje ga da je takvom retorikom naštetio pokušajima da se postigne dogovor o izbornoj reformi, prenosi index.hr.

(SB)