Politika 19.06.2022.

Mile Dodik najjači Srbin

ČITANJE: 2 minute

Velika Britanija očekuje od BiH da ispuni svoje međunarodne obaveze, uključujući uvođenje sankcija Rusiji i nastavak suprotstavljanja eklatantnom kršenju međunarodnog prava od strane Rusije, napisala je ministarka Elizabet Tras u oštrom pismu upućenom predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji.

Takođe ga upozorava da bi trebalo da se ugleda na ministarku Biseru Turković jer bi, između redova se može iščitati, i on mogao da završi na listi sankcionisanih.

Pismo je objavljeno u medijima samo dan prije nego što se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao u Sankt Peterburgu s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Iako pismo kao pismo nema vezu sa sastankom, kao da ga lideri opozicije u Republici Srpskoj, Branislav Borenović i Mirko Šarović, nisu ni pročitali, odnosno konstatovali u javnom prostoru.

Jer da jesu, možda bi se i zapitali zašto bi ministarka Tras pozivala i prijetila Tegeltiji da “BiH uvede sankcije Rusiji” ako su te sankcije uvedene, što tvrde već sedmicama.

Otkud tolika neinformisanost kod Trasove ili je pak na sceni nešto drugo? Otkud toliko neznanje kod Borenovića i Šarovića ili se pak radi o nekoj drugoj igri.

Valja se podsjetiti da je priču o navodnim sankcijama koje je, eto, BiH uvela Rusiji zavrtio, niko drugi, do srbijanski lider Aleksandar Vučić, ilustrujući svoju “tešku poziciju” jer je, eto, Srbija jedina u ovom dijelu svijeta odbila da uvede sankcije Rusiji.

“Da, i BiH je to uradila, a mi smo ostali sami i pod strašnim pritiskom”, ustvrdio je Vučić aludirajući na postupke bh. ambasadora koji su se pridruživali političkim izjavama evropskih institucija. Naravno, po instrukcijama ministarke Turković, ali bez zvaničnog stava Savjeta ministara i Predsjedništva BiH.

I tu počinje medijski spin, spirala političke gluposti, u koju su skliznuli Borenović i Šarović.

Tvrdnju kako je čak i zvanični Kremlj nakon sastanka potvrdio da su sankcije uvedene izvukli su iz transkripta razgovora u kojem je navedeno da je Putin Dodiku rekao: “U sadašnjim uslovima s BiH imamo određenih poteškoća u vezi s pristupanjem sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno s onima koji te odnose žele održati”.

Spinujući dio izjave o “određenim poteškoćama u pridruživanju sankcijama”, a zanemarujući drugi dio da će se “odnosi i dalje razvijati”, opozicioni lideri nastavili su politički jahati tvrdnju o sankcijma. Uvjereni tako, ne da će ih neko od Evropljana pohvaliti, već da će se dodvoriti Vučiću.

Fotografija Dodika i Putina, uz komentare na društvenim mrežama “Mile Dodik najjači Srbin”, dodatno sluđuje godinama dezorijentisanu opoziciju pa zato i ne čudi da se danima vrte oko iste, u najmanju ruku, smiješne priče.

(D.J.)

Oznake: Milorad Dodik