Vijesti 04.04.2016.

Mile donio 400. stolicu u Banjaluku

ČITANJE: 3 minute
stolar
Milorad Jurković iz Beočina u Srbiji, već poznat kao “stolar dobrog srca”, odlučio je da 400. stolicu hranilicu, koje već mjesecima pravi i poklanja bebama širom regiona, donese direktno u Banjaluku.

Nije mu bilo teško da pređe put dug 650 km i to o svom trošku da bi, u saradnji s Udruženjem roditelja sa četvoro i više djece, pronašao porodice kojima su ove stolice i te kako potrebne i da im ih uruči lično proteklog vikenda.

Srušene granice

Stolar Mile već mjesecima svoje slobodno vrijeme troši da bi pravio ove stolice za bebe širom regiona. Svi oni koji nisu u mogućnosti da svojim mališanima kupe hranilice obično se jave stolaru Mili putem njegove Fejsbuk stranice, a on se, kaže, u skladu sa svojim mogućnostima trudi da svima izađe u susret.

Kaže, 400. stolicu je namijenio baš za Banjaluku. Kontaktirao je s našim listom, a mi smo ga povezali sa predsjednikom udruženja Jovanom Radovanovićem, koji je bio oduševljen idejom, pa je Milu ugostio u subotu. Jedna stolica je dodijeljena Svetlani Lugonjić, majci troje djece, a jedna je ostavljena u udruženju i vjerujemo da će ubrzo naći put do još jednog mališana.

– Ovo mi je jako puno značilo, jer sam uspio da srušim tu nacrtanu granicu i pomognem nekome još dalje, onima koji do sada nisu mogli dobiti moje stolice. Prešli smo više od 650 km da bismo nekome pomogli i to nam nije prvi put, jedino što smo sada “srušili” granicu – priča za Press stolar Mile vidno zadovoljan, jer su stolice otišle u prave ruke.

Sa svojim kumom Nikolom Milorad je prije Banjaluke posjetio i Potkozarje, gdje je porodici Savanović poklonio stolicu za osmomjesečnu Sunčicu, ali i malu novčanu pomoć. Ova porodica ima osmoro djece.

– Novac smo izdvojili i da bismo kupili nešto od slatkiša djeci. Najdraže mi je što sam vidio da su djeca vaspitana, čista i uredna. Naša donacija i nije neka velika, ali toj djeci će značiti. Nadam se da će ovaj moj postupak navesti i još neke druge ljude da im pomognu – dodao je Milorad.

Najveća mu je podrška, kaže, porodica, posebno sin, koji mu ponekad pomogne u radu, kao što je bio slučaj sa jubilarnom 400. stolicom. Za prevoz i ostale troškove u materijalu se snalazi, a pomažu mu i ljudi dobre volje, neki privatnici, ali često ponajviše njegov kum Nikola.

Inače, Milorad Jurković je prošle godine postao hit na društvenim mrežama i povezao ljude čitavog regiona, tako što je odlučio da za svaku porodicu s bebom, a koja to zatraži od njega, besplatno napravi stolicu za hranjenje.

Riječ je o čovjeku, koji živi skromno sa ženom i dvoje djece, a pored stolarskog zanata, zarađuje i svirajući s lokalnim bendom u kafićima, na svadbama i drugim svečanostima.

Sve za djecu

Najavljuje nastavak akcije i ističe da s ovim humanim radom neće stati dok ga noge nose. Ističe da ne želi novac, već samo pomoć u materijalu i pri dostavljanju stolica.

Stolar Mile je već imao narudžbi iz Republike Srpske. Među njima je i stolica koja je poslata u bolnicu u Istočnom Sarajevu, na odjeljenje pedijatrije. Za kraj nam kaže da je njegova Fejsbuk stranica “Stolar Mile – čovek dobrog srca” otvorena za sve i da je spreman da napravi još mnogo stolica “samo da se djeca rađaju”.

Zadovoljni akcijom

U Udruženju roditelja sa četvoro i više djece su oduševljeni ovom akcijom, koju su realizovali uz pomoć našeg lista, ali i susretljivošću Centra za socijalni rad. Stolice odlaze u prave ruke, a Jovan Radovanović kaže da su već imali sličnih akcija, ali da akcija stolara Mile pokazuje da za dobrotu i humanost ne treba mnogo – nekada je dovoljna i jedna mala stolica.

(Press)