Vijesti 16.11.2015.

Mile Radišić traži od IRB-a da mu vrati novac

ČITANJE: 2 minute
mile-radisic
Mile Radišić, koji se nalazi u bjekstvu, uputio je zvaničan zahtjev Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske da mu vrati 183 hiljada KM kojima je kupovao i manipulisao akcijama „Medicinske elektronike“ zbog čega je u maratonskom sudskom procesu pravosnažno osuđen na tri godine zatvora, ekskluzivno otkriva poslovni portal Capital.ba

Radišić je preko advokata od IRB-a zatražio povrat novca u ukupnom iznosu od 183.073,34 KM koji je uplaćen na račun Akcijskog fonda RS i Fonda za restituciju RS, prilikom preuzimanja akcija „Medicinske elektronike“.

Radišić je zbog kupovine i malverzacije sa akcijama zajedno sa tadašnjim direktorom IRB-a Bojanom Golićem i dvojicom službenika IRB-a pravnosnažno osuđen na robiju, nakon čega je u martu ove godine pobjegao u Srbiju, ali to ga nije spriječilo da traži novac od Republike Srpske.

Direktorica IRB-a Snežana Vujnić je već nekoliko puta slala dopis Pravobranilaštvu Republike Srpske tražeći upustvo šta da rade.

– Obzirom da je u pravosnažno okončanom krivičnom postupku vođenom povodom preuzimanja akcija Pravobranilaštvo, kao zakonski zastupnik Republike Srpske, istaklo imovinsko-pravni zahtjev, te smo istom proslijedili predmetni zahtjev tražeći obavještenje. I nakon našeg urgiranja u dva navrata Pravobranilaštvo nas do danas nije obavijestilo u pogledu daljeg postupanja- navodi se u poslednjem dopisu direktorice IRB-a upućeno 02. septembra ove godine Pravobranilaštvu RS, koji je u posjedu Capital.ba

Međutim, prema našim saznanjima Pravobranilaštvo je već prethodno odgovorilo IRB-u da nije nadležno za ovaj slučaj.

Advokat Dragan Stupar koji je podnio zahtjev IRB-u, kaže za CAPITAL da Radišić nije više njegov klijent, ali je potvrdio tačnost svih informacija.

Na pitanje kako je moguće da lice koje je pravosnažno osuđeno zbog manipulacija akcijama i kome je u presudi navedeno da akcije vrati prethodnom vlasniku, odnosno IRB-u, može da traži povrat novca, Stupar kaže da to proizilazi iz presude suda.

– Sud je presudio da se ugovor o kupoprodaji akcija „Medicinske elektronike“ raskida i da se one vrate prethodnom vlasniku. Ako se ugovor raskida, onda država ne može uzeti i akcije i novac. Sud nije presudio da su akcije, kao imovina, stečene krivičnim djelom i da mu se oduzimaju- tvrdi Stupar.

Ukoliko je tačno procjena Stupara, sud je zapravo Radišiću učinio ogromnu uslugu. On će dobiti nazad novac za akcije koje danas ne vrijede ništa, jer je „Medicinska elektronika“ u stečaju.

Podnošenje zahtjeva za povrat novca i da je zakonito, nije pravedno, a još manje moralno od lica koje se nalazi u bjekstu više od osam mjeseci.

Radišić traži poštovanje zakona od Republike Srpske iz koje je pobjegao za znatno teže krivično djelo, za što je trebao odavno da bude iza rešetaka Kazneno popravnog zavoda na Tunjicama.

(Capital.ba)