Region 29.01.2021.

MILENA RADULOVIĆ ZA RUSKE MEDIJE: Mrzila sam sebe u periodu Aleksićevog zlostavljanja

ČITANJE: 3 minute

Glumica iz Srbije Milena Radulović govorila je za rusko izdanje magazina Tatler o zlostavljanju koje je preživjela u školi beogradskog reditelja Miroslava Mike Aleksića, koji je optužen za seksualno zlostavljanje nekoliko djevojaka, među kojima su i maloljetnice.

“Miroslav Aleksić je vrlo poznat i uspješan učitelj koji je osnovao školu glume koju pohađaju djeca od pet do 18 godina. Mnogi uspješni glumci u Srbiji su išli u njegovu školu. U Srbiji se smatra prestižem ako Aleksić odvede dijete u svoju školu gdje radi audicije i od ogromnog broja djece izabere 5-7 najtalentovanijih. Pohađala sam školu od 11. do 18. godine. I, nažalost, na posljednoj godini sam doživjela seksualno zlostavljanje. To je bilo zaista zastrašujuće. Dok se nisu javile i druge djevojke, bila sam sigurna da je to samo moja priča, mislila sam da sam sama”, rekla je Milena, prenosi Klix.

Kazala je da se stidjela i mrzila sebe u tom periodu, te da je Aleksić bio manipulator koji je odnose sa svojim učenicima gradio iz pozicije oca, nespornog autoriteta.

“Prije dvije godine se pojavila djevojčica rođena 2000. godine, bila je u vrlo lošem stanju. Za mene je ona postala motivacija da zaustavim sve ovo. Ali, bila sam zarobljena, nisam mogla druge djevojke natjerati da progovore. One, uključujući i mene, nisu vjerovale u sud i birokratiju. Pored toga, bilo nas je stid da kažemo roditeljima o onome što se desilo”, kazala je.

Kada je istraga pokrenuta, ispostavilo se da postoje i druge djevojke, starije od Milene.

“Njegova posljednja žrtva je rođena 2004. godine. Tek na kraju suđenja će biti jasno koliko je to sve trajalo i otkriti približan broj žrtava, jer neće sve ići u policiju. Nećemo dobiti ni sliku, već samo crtež ovog monstruoznog procesa koji je ova osoba spakovala u najbolju elitnu dječiju školu dramskih umjetnosti”, rekla je glumica.

O onome što je preživjela porodici je ispričala tek 2020. godine, kada je sakupila dovoljno snage.

“Prije toga sam se samo trudila da se ne sjećam. No uspjela sam završiti studij i počela sam raditi, ali shvatila sam da me to ne može usrećiti. Mučila me trauma. Tada sam počela razgovarati s prijateljima i psihologom koji mi je pomogao da sredim osjećaje srama, krivice, odgovornosti i gnušanja prema sebi”, ispričala je dodavši da joj se zbog zlostavljanja na mjestu koje je smatrala drugim domom srušio svijet.

Odlučila je prva progovoriti javno, jer je najstarija i dovoljno poznata da se njen glas čuje. Još jedna glumica je govorila nakon nje, ostale su željele ostati anonimne. Poručuje da ovo nije izdanak pokreta #MeToo, nego ogroman problem u svim zemljama bivše Jugoslavije.

“Trenutno se situacija razvija ovako – tužit ćemo ga mi koje smo govorile o silovanju. Ostale žene koje se sada javljaju bi mogle biti svjedokinje. Svima koji su iskusili ili su još uvijek žrtve zlostavljanja želim reći da niste vi krivi, niste to tražili”, zaključila je.

(SB)